Nr. 68 din 2019- Teatru III – Victimele datoriei. Amedeu. Tabloul, de Eugene Ionesco

Săptămâna aceasta începe destul de bine, cu o nouă carte citită.

Teatrul este o mare pasiune pentru mine, atât să îl văd pe scenă live, cât și să citesc piesele. Încerc, pe cât posibil, să merg cam o dată pe lună la teatru, dar au fost luni când mergeam și în fiecare săptămână. Îmi place atmosfera dintr-o sală de teatru, actorii cum interpretează personajele și povestea magică ce o creează. Este ca și cum ai viziona un film, dar mult mai vivid, mult mai adevărat și fără să te doară ochii după.

Eugene Ionesco este un scriitor pe care eu l-am citit cu ceva ani în urmă, dar pe care l-am reluat anul acesta. Aceasta este a doua carte de la el în ultimele 3 luni, carte ce conține 3 piese- Victimele datoriei, Amedeu și Tabloul.

Ionesco este un împătimit al absurdului, al situațiilor ridicole și imposibile. Pe mine, personal, mă intrigă cele mai multe din piesele lui, pe unele nu le înțeleg, la altele nu le găsesc rostul, iar unele chiar mă amuză și îmi fac plăcere să le citesc.

Cartea de față, editată foarte frumos de către editura Humanitas, conține 1 piesă care nu mi-a plăcut deloc, 1 piesă așa și așa și o piesă care chiar mi-a plăcut, ele fiind înșirate în ordinea lor din titlu.

Victimele datoriei nu mi-a plăcut deloc, nu am înțeles-o prea bine și mi s-a părut ca o pierdere de timp, Amedeu a avut unele momente, la început, când chiar mi-a plăcut. Având în vedere că piesa a avut peste 100 de pagini, conține material consistent și nu e doar o lectură de o jumătate de oră. A avut și 2 finaluri, nici unul nu mi-a plăcut, dar per total, nu pot să zic că o să mi-o amintesc peste mult timp.

A treia, Tabloul, a fost preferata mea, dacă o pot numi așa, a avut mult umor negru și replici scurte, gen care mie îmi place. Mi-a plăcut și finalul, toată acțiunea s-a înrămat bine.

Eugene Ionescu nu este un scriitor pentru toată lumea, este dificil și se pliează pentru anumite gusturi, de aceea mulți nici măcar nu îl încearcă. Totuși, eu îl agreez și chiar aș vrea să îi citesc și ceva poezii, să văd cum se modifică stilul în abordarea genului liric.

Puncte slabe 👎

Piesele conțin multe momente pe care nu le-am înțeles sau care nu mi-au plăcut

Puncte forte 👍

Piesa Tabloul mi-a plăcut, a fost comică și ridică

De la același autor ✍

Am mai citit de la el- Cântăreața cheală, Lecția, Scaunele, Regele moare, Jacques, Viitorul e în ouă

Despre autor 📜

Eugene Ionescu este un scriitor român care s-a expatriat în Franța, unde a scris majoritatea pieselor. Este un adept al absurdului și al parnasianismului

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s