Nr. 75 din 2019- Câteva motive să iubești viața, de Matt Haig

Se pare că luna aceasta a început bine, astăzi terminând încă o carte.

Câteva motive să iubești viața, de Matt Haig, este o carte care m-a captat de la primul paragraf și până la ultimul. Vreau, înainte de toate, să îi mulțumesc încă o dată Teodorei ( @late.night.books pe instagram ) pentru că ea este cea care mi-a oferit această carte cadou.

Nici nu știu ce ar trebui să spun despre această lectură. Aș înclina înspre a zice nimic, pentru ca fiecare să o poată descoperi fără a ști nimic despre ea. Totuși, având în vedere că scriu această postare, ceva-ceva tot trebuie să zic.😅

Cartea urmărește lupta scriitorului însuși cu depresia. În ultima perioadă, depresia face ravagii tot mai mari, ajungându-se la sinucidere mai repede decât în cazul cancerului. Cu toate că suntem mai aproape de informații și lume decât oricând altcândva, tot singuri ne simțim, acesta fiind unul dintre mtivele pentru care se ajunge la depresie, dar nu neapărat.

Matt avea 24 de ani când a fost lovit de această boală invizibilă, cum îi spune chiar autorul. E greu să observi când cineva suferă de această boală pentru că toată lupta se produce în interior, iar efectele exterioare, precum amețeli, incapacitatea de a scoate o vorbă, etc, sunt tratate ca indicii pentru altfel de boli, precum o răceală sau o indigestie.

Ei bine, Matt și-a dat repede seama că suferă de depresie și a tot sperat, cu toate că la un moment dat i-a fost imposibil, că se va vindeca. Nici în prezent nu e perfect vindecat, asta pentru că nu treci 100% peste o astfel de boală niciodată, mai ales dacă s-a manifestat mai acut.

Despre depresie se poate vorbi mult și bine, asta și pentru că depresia este ceva personal și unic pentru fiecare. Mie mi-a plăcut cum Haig a înrămat-o pe a lui și ne-a adus produsul final, cartea aceasta. Este mai mult un jurnal, o reculegere a ceea ce a îndurat el și conține multe sfaturi foarte utile pentru cei ce poate trec prin astfel de episoade.

Haig ne spune la un moment dat că, pentru el, cărțile l-au ajutat foarte mult. A fost ca un burete, citea foarte mult, astfel își găsea un refugiu sigur și de încredere. Îmi place foarte mult cum a prezentat acest lucru. Eu, de ceva timp, mă regăsesc deseori în stări nu tocmai senine, dar știu că dacă citesc, aceea zi nu e irosită.

Recomand cartea cu mult drag, atât pentru cei ce poate suferă de această boală la un stadiu avansat sau nu, cât și celora care vor să vadă cum atacă un astfel de virus mintal și cum i se poate supraviețui.

O să închei cu un citat ce se regăsește spre sfârșitul cărții, citat ce mi-a plăcut mult:

Cum să oprești timpul: sărută.

Cum să călătorești în timp: citește

Cum să evadezi din timp: prin muzică

Cum să simți timpul: scrie

Cum să te eliberezi din timp: respiră

Puncte slabe 👎

poate se putea să dea mai multe motive propriu zise?

Puncte forte 👍

mi-a plăcut tot la această carte

De la același autor ✍

aceasta este prima carte de la Matt Haig

Despre autor 📜

Matt Haig este un scriitor britanic care a scris numeroase volume de succes, printre care Cum să oprești timpul sau Umanii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s