Ieri am citit cartea de poezii a lui Dan Sociu, Vino cu mine știu exact unde mergem. Această carte este o antologie de poezii din 1999 și până în 2014, deci regăsim în ea o bună parte din opera scriitorului contemporan român.
Începutul, din păcate, nu m-a prins deloc, nu mi se potriveau nici unele, nu mă regăseam, nu putea rezona cu poemele, dar pe cum citeam mai mult, pe atât începeam să înțeleg stilul lui Dan Sociu, un stil destul de avangardist, de nou.
Îmi propusesem să citesc doar vreo 50 de pagini din carte, dar pe cum înaintam, îmi plăceau tot mai mult, așa că din una în alta, am terminat cartea în aceeași zi.
Eu nu mai citisem nimic de la Dan Sociu, auzisem de el, dar doar acum am încercat opera sa, asta la recomandarea Adelinei (@_adelaide.z pe instagram) căreia vreau să îi mulțumesc pentru această lectură plăcută.
Unele poezii au fost chiar deep, altele parcă mi s-au părut prea vulgare, dar au fost și multe care mi-au ajuns la inimă, care m-au făcut să mă opresc din citit și să reflect la versuri.
Poezia mea preferată este Am scris toată dimineața și care sună cam așa:
Am scris toată dimineața
și la telefon
mi-au spus:
stai liniștit
ultimul lucru
pe care-o să-l simți
n-o să fie
cuvinte –
în cel mai bun caz
mirosul unui perete
public.
După cum se poate observa, poezia începe chiar din titlu. Eu sunt obișnuită ca titlul să fie o însumare a textului poeziei, o idee principală, dar majoritatea poemelor lui Dan Sociu încep cu titlul, practic ele nu au titlu, ci doar un vers după care pot fi căutate.
Multe dintre temele abordate de Dan Sociu sunt teme cotidiene, episoade din viața de zi cu zi, având figuri de stil pliate pe astfel de episoade nu tocmai frumoase sau emotive. Regăsim o descriere a vieții autorului însuși, cu episoade ca moartea tatălui, nașterea fetiței lui, divorțul de nevastă, etc, deci practic el și-a transpus viața în versuri, care de cele mai multe ori nu erau vesele, ci triste, pline de griji și dezamăgire.
Mă bucur că am citit această carte, că am descoperit un alt talentat român și pe viitor probabil voi mai încerca și alte cărți de-ale lui.
Puncte slabe 👎
poezii cu care nu am rezonat deloc, care nu mi-au transmis mai nimic
Puncte forte 👍
figuri de stil neobișnuite, poeme pline de sentiment
De la același autor ✍
aceasta este prima carte de la Dan Sociu
Despre autor 📜
Dan Sociu este un scriitor contemporan născut la Botoșani. A publicat numeroase cărți de poezie, operele sale fiind des premiate.