Gânduri după maratonul 7 CĂRȚI în 7 ZILE

Uite că am ajuns la fnal de maraton și așa cum v-am promis, o să vă povestesc mai multe despre cum m-am decis să fac acest maraton, despre cum am ales cărțile și despre cât de dificil a fost să duc la bun sfârșit această săptămână.

Eu am avut această idee acum câteva luni, dar am tot amânt-o, asta pentru că nu prea știam ce să citesc în acest interval, nu aveam suficient timp, etc. Dar acum vreo 2 săptămâni am zis să nu mai tot amân și să îi dau bice, că sigur o să fie o experiență tare faină.

Așa că m-am hotărât să îl fac în perioada 6-12 mai, urmând să îmi aleg cărțile în weekendul de dinaintea maratonului. Am apelat la comunitatea bookstagram din care fac și eu parte cu mândrie, care mi-a venit în ajutor cu foarte multe titluri super, titluri pe care o să le citesc la un moment dat, chiar dacă acum nu am avut ocazia.

Ca o regulă pentru acest maraton a fost ca numărul de pagini să se situeze până în 200 de pagini (ish), asta pentru că mi-ar fi greu să citesc cărți de 300 de pagini în fiecari zi. Nu ar fi imposibil, dar ar însemna ca acea săptămână să fie plină doar de citit, fără nimic altceva, lucru care nu este de dorit.

Alte cerințe pe care mi le-am impus au fost ca măcar o carte să fie a unui autor român, ceea ce am reușit, și ca o carte să fie de poezii sau teatru, lucru pe care l-am îndeplinit deasemenea.

Vreau, în primul rând, să mulțumesc celor care mi-au scris atât de multe propuneri de cărți, am fost ales o grămadă din lecturile voastre, doar că nu le-am găsit la bibliotecă. Mă bucur tare mult că fac parte din această comunitate, am învățat multe de când activez în ea, am cunoscut mulți oameni cu mult suflet și multă imaginație și am găsit și o sursă de inspirație în ceea ce privesc lecturile și felul omului de-a fi.

Așadar, cu o listă pusă la punct de mine, plus lecturile voastre propuse pe instagram, în ziua de 6 mai m-am prezentat la cele 3 filiale ale bibliotecii, gata să încep maratonul. Ei bine, săptămâna nu a început prea bine. În primul rând, ploua cu găleata, și așa a ținut-o pentru toată ziua, deci drumurile mele m-au lăsat udă până la piele și cu papucii leaorcă. După, odată ajunsă la bibliotecă, nu am prea găsit cărțile, asta cu toate că le-am fost căutat pe internet cu o zi înainte. Mă plimbam printre rafturi, îmi scădea entuziasmul cu fiecare pas fără succes. Sincer, am vrut la un moment dat să renunț, să amân acest maraton pentru o altă săptămâna, dar nu am putut. Pentru mine, acest maraton înseamnă o creștere personală, o realizare, așa că nu am vrut să mă dau bătută la prima încurcătură.

Astfel, am început ioanathon-ul la timp și l-am și terminat la timp, cu toate că unele zile au fost cam la limită.

Cărțile pe care le-am ales sunt lecturi din mai multe colțuri ale țării: din SUA, Europa sau Asia. Pe unele le-am ales pur și simplu întâmplător, sperând să fie lecturi bune și pot să spun că nici una nu m-a dezamăgit. În toate am găsit elemente care mi-au plăcut foarte mult, am descoperit autori noi pe care vreau să îi mai descosesc puțin și pe viitor și am găsit și o varietate de scriitori care se diferă foarte mult între ei.

Lista de lecturi a sunat cam așa:

  • Schimbarea, de Mo Yan – 127 de pagini
  • Violul. O poveste de dragoste, de Joyce Carol Oates – 183 de pagini
  • Ultima oprire, Rusia, de Natalia Kliuceariova – 139 de pagini
  • Băiatul prințului, de Paul Bailey – 197 de pagini
  • Douăzeci și patru de ore din viața unei femei, de Stefan Zweig – 114 de pagini
  • Fluturi sărutându-se, de Carmen Sylva – 155 de pagini
  • Vis febril, de Samanta Schweblin – 124 de pagini

În total, în aceste 7 zile am reușit să citesc 1039 de pagini, din care cam 1.000 au fost pur lecturarea, restul adunau paginile de copertă, cuprinsul, etc. Întrebarea este, sunt mulțumită cu acest număr, cu aceste lecturi? Răspunsul este un categoric DA! Poate că nu toate cărțile m-au impresionat, poate că unele au fost doar average, dar din fiecare am putut la final să aleg momente care mi-au plăcut, la care mă pot gândi și acum, deci a fost o reușită.

Eu sunt voluntar la Festivalul de Teatru Nou în această perioadă, așa că acest lucru mi-a îngreunat lectura. Trebuie să fiu la teatru la ora 18 în fiecare zi, plus că îmi ia jumătate de oră să ajung acolo, deci după ora 17 ziua mea se încheie, câteodată și mai devreme. Plec de la teatru după ora 23 și ajung acasă pe la 12 noaptea, deci nu am foarte mult timp în timpul zilei pentru a citi o carte, a-i face un mic review, a face de mâncare (eu gătesc zi de zi), plus că am și un turneu de tenis de urmărit 😁 Mai mult, în zilele de joi, vineri și sâmbătă am fost voluntar și la Festivalul de Film Francez, unde am avut multe ore petrecute pentru decorarea cinema-ului, deci timpul meu a fost scurtat considerabil.

Așa că nu a fost ușor, au fost zile în care am fost foarte obosită, în care nu știam cum să le condensez pe toate, dar am reușit. Am citit o carte în fiecare zi și m-am simțit împlinită și realizată.

Pentru mine, acest maraton de 7 CĂRȚI în 7 ZILE a fost o provocare personală de a-mi întrece puțin limitele. Eu nu obișnuiesc să citesc 7 zile pe săptămână, asta pentru că simt că am nevoie de o pauză uneori, creierul meu parcă nu poate citi zi de zi fără oprire. Îmi place să am zile pauză în care să mă gândesc la ceea ce am citit și să îmi găsesc noi lecturi.

Astfel, mi-a fost greu în unele zile să mă apuc de citit, că odată apucată, devoram cărțile, dar întotdeauna începutul este dificil.

Eu citisem peste 70 de cărți în primele 4 luni ale anului, așa că această provocare a venit ca o schimbare în lectura mea obișnuită. A fost ca un joc, ca ceva distractiv care mi-a colorat viața de cititor și pot să spun că voi mai face acest lucru din nou pe viitor, deja am tema celui de-al doilea maraton în minte, doar trebuie să îmi aleg perioada.

Recomand cu toată inima o astfel de săptămână, este ca o cură de dezintoxicare, te face să te simți mai împlinit și îți readuce pofta de citit.

Le mulțumesc celor care au fost alături de mine în această perioadă, sper că nu v-am dezamăgit cu selecția cărților și vă aștept ca pe viitor să mi vă alăturați pentru un astfel de maraton.

Mulțumesc celor care au citit acest articol și vă aștept în comentarii, atât aici, cât și pe instagram cu păreri, atât pozitive, cât și negative (constructive).

Publicitate

2 gânduri despre “Gânduri după maratonul 7 CĂRȚI în 7 ZILE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s