Cu toate că nu aveam în plan să citesc ceva ieri, totuși am reușit să termin o carte întreagă 😁, Combustibilii, de Amelie Nothomb.
Pe când așteptam să merg la teatru, răsfoiam prin cărțile ce le luasem de la bibliotecă și am văzut că această carte, Combustibilii, este scrisă sub forma unei piese de teatru. Numai atât mi-a trebuit, că m-am și apucat de ea. 😅
În această perioadă sunt voluntar la un festival de teatru și am ocazia să văd foarte multe spectacole, cam 2/zi, așa că mintea mea imediat a reacționat la această carte. Nu am știut că este scrisă sub această formă când am luat-o, ci doar am luat următoarea carte în ordinea cronologică scrisă de Amelie Nothomb.
În urmă cu câteva săptămâni am descoperit stilul acestei autoare, care publică cam 1 carte/an, toate având succes, deci am zis că merită să încerc și eu. Prima carte, Igiena asasinului, mi-a plăcut atât de mult, încât m-am decis chiar atunci să îi citesc toată opera, dar în ordine cronologică.
Cu toate că ce-a de-a doua carte nu mi-a plăcut mai deloc ( vezi aici un review https://ciobanuldeazi.home.blog/2019/04/20/nr-66-din-2019-sabotaj-din-iubire-de-amelie-nothomb/ ), nu m-am dat bătută și astfel ieri am luat cea de-a treia carte a ei.
Combustibilii este o carte scrisă sub forma unei piese de teatru cu 3 acte, care spune povestea a 3 personaje aflate într-o situație critică în perioada războiului. Cartea se citește foarte ușor, eu am terminat-o în cam o oră, având 150 de pagini și scris mare.
Cele 3 personaje: Profesorul, Daniel- studentul lui și Marina- iubita lui Daniel, se găsesc prinși într-un război la care nu participă direct, dar care îi face să sufere pe plan emoțional. Situația se petrece în mijlocul iernii și neavând lemne de pus pe foc, trebuie să ia o decizie foarte importantă- dacă vor să ardă cărți pentru a supraviețui. Această întrebare stârnește discuții între cei 3, care încep încet încet să ardă prețioasele cărți.
Mi-a plăcut tare mult subiectul abordat, mi-au plăcut și reacțiilor lor, care ar face orice să se încălzească, dar totuși se gândesc de două ori dacă să ardă cărți sau nu.
Amelie Nothomb creează un fel de joc dintre foc și literatură, dintre cultură și supraviețuire, și jonglează cu mințile personajelor într-un dans cu o coregrafie foarte bine executată.
Puncte slabe 👎
unele episoade puteau fi dezvoltate mai mult
Puncte forte 👍
subiectul, personajele, acțiunea
De la același autor ✍
am mai citit Igiena asasinului și Sabotaj din iubire
Despre autor 📜
Amelie Nothomb este o scriitoate belgiană, care a călătorit foarte mult când a fost micuță, acest lucru reflectându-se în opera sa.
Este un autor foarte productiv, scrie cam o carte pe an de mai bine de 20 de ani