Nr. 86 din 2019- Oceanul sufletului, de Rūmī

Rumi a fost un om de mare cultură din secolul 13 din Persia care este cunoscut mai ales pentru versurile sale, care sunt încă foarte citite și astăzi, fiind considerați unul dintre cei mai vânduți autori din Statele Unite. A fost un mare cărturar, care încă de la vârsta de 7 ani putea vorbi și comunica în mai multe limbi.

Influența lui se întinde pe mai multe continente, el înființând Ordinul Mevlevi. Încuraja sama, adică ascultarea muzicii și efectuarea dansului sacru care constituie o călătorie ce te duce până la atingerea Celui Desăvârșit.

Cartea de față, Oceanul sufletului, este o depănare de fabule sau scene de zi cu zi, atât simple, cât și de ordin metafizic. Prin această lectură, Rumi ne transmite credința lui în faptul că folosirea muzicii, a poeziei și a dansului reprezintă o cale de a fi aproape de/lui Dumnezeu.

Cartea are 3 părți: prima, în care aflăm mai multe despre marele poet și lucruri mai amănunțite despre sama; a doua parte cuprinde versurile superb scrise; iar a treia parte cuprinde notele care te ajută să înțelegi mai bine versurile.

Mi-a plăcut tare mult cartea, aceasta este prima pe care o citesc de la Rumi, și cu siguranță nu și ultima. Am rămas plăcut surprinsă de bogăția versurilor, care erau în rimă și care purtau o mare cantitate de emoție și sentiment. Fiecare vers avea însemnătatea lui și toate formează un întreg foarte bine închegat.

Când pana se grăbește să scrie fără frică,

de-ajunge la Iubire, pe sine se despică.

Acesta a fost un pasaj care pe mine m-a marcat și care mi-a dat de gândit. Toată cartea cuprinde astfel de fraze, care nu numai că te pun pe gânduri, dar care îți ajung direct la inimă.

Apropierea de Dumnezeu este punctul de mijloc al acestei cărți, este nucleul în jurul căruia se învârte cartea, mai ales căutarea de mijloace pentru a-i fi aproape Celui Desăvârșit.

În zilele de astăzi multă lume nu se mai gândește la astfel de lucruri, unii nici nu mai cred în vreo divinitate, iar această carte este perfectă pentru a ne aduce aminte că spre asta ar trebui să ne îndreptăm, să fim cât mai buni, să devenim cele mai bune variante ale noastre.

Le mulțumesc celor de la Editura Herald pentru această carte și dacă sunteți interesați, o puteți găsi la ei pe site sau în librării.

Puncte slabe 👎

unele pasaje au fost mai greu de urmărit pentru mine

Puncte forte 👍

o versificație superbă, cu metafore delicate și bine alese. Mesajul a fost mai mult decât bine explicat

De la același autor ✍

aceasta este prima carte de la Rumi

Despre autor 📜

Rumi a fost unul dintre cei mai mari poeți ai secolului al 13-lea, al cărui operă este încă foarte căutată și apreciată.

Publicitate

6 gânduri despre “Nr. 86 din 2019- Oceanul sufletului, de Rūmī

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s