Nr. 100 din 2019 – Oameni sărmani. Dublul, de F.M. Dostoievski

Au trecut 164 de zile din acest an, iar eu tocmai am terminat de citit cartea cu numărul 100. Nu prea îmi vină să cred că am lecturat atâtea cărți într-un timp relativ scurt, dar totuși țin minte câte ore am pus în această colecție de cărți. Au fost zile când citeam dimineața, când citeam la prânz sau seara după orele 11.

În multe zile îmi aduc aminte că citeam o carte pe zi, carte ce avea peste 200 de pagini și acest lucru mă împlinea. Este un sentiment incredibil de reușită atunci când termini o carte, iar pentru mine au fost 100 de astfel de momente de la începutul anului și până astăzi.

Inițial nu mi-am propus să citesc chiar atât, dar pe cum înaintam cu săptămânile, țelul de 100 de cărți era tot mai tangibil, tot mai aproape. Cred că prin luna aprilie am zis că poate, cu noroc, o să citesc 100 de cărți până la sfârșitul lunii iunie, sau chiar iulie, dar doar la sfârșitul lunii mai am realizat că voi atinge cifra de 100 în luna iunie.

Mă bucur mult că am reușit să citesc atât, vreau să continui să citesc mai mult și sunt foarte recunoscătoare celor care mi-ați scris mesaje de felicitare și încurajare, mesaje ce îmi făceau inima să se înalțe, eu neavând niciodată pe nimeni care să mă felicite pentru citit.

Apreciez mult această comunitate, de aceea am și lansat provocarea de a vă lăsa pe voi să îmi alegeți cartea cu numărul 100. Mi-ați trimis multe propuneri, pe care nu le voi uita, dar cea care mi-a atras atenția a fost cea venită de la Adelina ( @_adelaide.z pe instagram) care mi-a sugerat Oameni sărmani, de marele scriitor rus Dostoievski. Mi s-a părut o alegere perfectă pentru că este un clasic, ceea ce nu prea am citit în ultima vreme.

Așa că am fost la bibliotecă să o împrumut, doar că nu aveau varianta ce conține doar Oameni sărmani, ci cea care are pe lângă acest mini roman, și Dublul, un alt mini-roman, ambele fiind primele lucrări ale scriitorului.

Cu toate că a trebuit să citesc 2 cărți în una, am zis că e perfect, astfel încununez acest număr de 100 cu o dublă sărbătorire!

Prima poveste, Oameni sărmani, este o poveste tristă, dar plăcută. Este scrisă sub formă de epistole ce redau o parte din viața a două personaje sărace, care se luptă cu greutățile vieții. Mi-am intrat puțin mai greu în ritm, dar mi s-a părut o poveste frumoasă în care se observă foarte bine stilul curat al scriitorului.

La fel a fost și cu cea de-a doua poveste, Dublul, cu care am avut ceva probleme la început, dar pe care am îndrăgit-o. Dublul ne spune povestea unui funcționar care începe să își vadă dublura peste tot, acest lucru înebunindu-l. Cartea a fost și ecranizată la Hollywood, avândul pe Jesse Eisenberg în rolul principal.

Banii reprezentau o mare problemă, și încă o reprezintă, pentru multe persoane care trăiesc de la o zi la alta, această fiind o caracteristică foarte pregnantă în Oameni sărmani, iar în Dublul regăsim aspecte psihologice de adâncă profunzime.

Mă bucur mult că le-am citit și sper ca pe viitor să mai citesc și alte opere de la Dostoievski, el fiind unul dintre cei mai mari și apreciați scriitori din toate timpurile.

Cât despre restul anului, sper ca numărul cărților citite să crească și cine știe, poate chiar să se dubleze.

Puncte slabe 👎

am intrat mai greu în atmosferă

Puncte forte 👍

personaje foarte bine construite

De la același autor ✍

Am mai citit doar Pariul

Despre autor 📜

F.M. Dostoievski a fost un scriitor rus de mare talent, al cărui prime opere sunt Oameni sărmani și Dublul.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s