Eu și cu Adi suntem mari fani ai perioadei medievale, de aceea nu am putut rata ocazia de a petrece o zi printre oameni îmbrăcați în haine din acele vremuri.
De Festivalul Medieval de la Oradea am auzit întâmplător anul trecut și am zis să îi dăm o șansă, să vedem cum este. Țin să menționez că acesta a fost primul festival de acest gen la care am participat, fiind foarte entuziasmați, dar fără să avem nici un fel de așteptări.
Ei bine, atât de mult ne-a plăcut anul trecut, încât a fost musai să mergem din nou anul acesta. Tot anul trecut am fost și la Sighișoara la festival, cu gândul că probabil acela va fi și mai bun, dar din păcate, pentru noi Sighișoara a fost o dezamăgire, părea o versiune mai proastă și mai slabă a festivalului din Oradea. Sunt multe persoane care îl laudă, dar pentru noi nu a fost nici 50% din cât ne-a oferit Oradea.
Așadar, Oradea ne-a furat inimile cu acest minunat festival, la care e deja o tradiție să mergem, cu toate că anul acesta am fost puțin reticenți dacă să ne mai ducem sau nu, gândindu-ne că o să ne plictisim. Dar nu a fost cazul de nici o clipă de plictiseală, ba chiar noi ziceam că ar fi excelent să avem măcar jumătate de oră pauză.
Cât a ținut ziua de lungă, de la ora 12 până seara la 21 (atunci am plecat noi, dar mai erau și alte spectacole în program) am fost ocupați cu diferite spectacole, toate fiind la înălțimea așteptărilor sau chiar mai bune.
Festivalul este ținut în Cetatea Oradea, acolo unde am fost transportați în timp printre sute de cavaleri, luptători, arcaşi, domniţe, meşteşugari şi menestreli.
Pe străzile cetății puteai vedea sute de persoane îmbrăcate în haine specifice acelor vremuri care stăteau în cort și care își arătau talentele de meșteșugari, de la împletire de lână, la fabricare de săbii.
Erau și multe produse de cumpărat, cum ar fi armuri, săbii, bijuterii sau chiar corturi.
Programul a fost unul mai mult decât încărcat, fără pauze prea mari, numai bune de a cumpăra niște mâncare de la tarabele instalate, unde se putea găsi mâncare pentru orice buzunar.
Atracția zilei a fost reconstituirea bătăliei de pe vremea lui Sigismund de Luxemburg care a avut parte de zeci de soladați, cavaleri și cai, alcătuind un spectacol de zile mari.
Tir cu arcul călare, domnițe care au reprodus un exercițiu de vânătoare sau demonstrații de lupte călare ne-au încântat de minune, dar cel mai frumos spectacol pentru noi a fost turnirul full contact, în care doi cavaleri îmbrăcați foarte elegant în armură s-au duelat cu lănci lungi de peste 3 metri.
Mai mult, atmosfera a fost completată de acorduri medievale ale mandolinei sau a fluierului care se auzeau peste tot prin cetate, muzica fiind cântată live de diferiți artiști stradali.
Noi cu siguranță vom reveni la acest festival și anul viitor și vă recomandăm tuturor să mergeți, fiind un festival amplu, cu sute de invitați din mai multe țări, festival ce crește de la an la an și care este foarte accesibil, intrarea fiind gratis, iar mâncarea la un preț bun.