Nr. 118 din 2019 – Căpșunarii, de Dani Rockhoff

Cu toate că în ultimele zile nu am prea avut timp de citit, ieri aseară am zis să citesc totuși ceva, așa că am început Căpșunarii, de Dani Rockhoff și din una în alta, am și terminat-o.

Cartea aceasta mi-a fost recomandată de către o doamnă ce lucrează la bibliotecă, ea fiind chiar autorarea ei, lucru ce m-a surprins enorm. Aceasta este cartea ei de debut, ea mai având și un roman lansat, tot la editura Humnitas.

La prima vedere, cartea nu m-a atras deloc, asta din cauza coperții care mie îmi dădea o stare neplăcută, plus titlul, care normal, are conotații negative, milioane de români fiind plecați peste hotare pentru un trai mai bun, lăsând în urmă familie, prieteni și țară. Coperta, pe care la prima vedere am crezut că este o mașină de tocat carnea, de fapt, este o râșniță de nuci, care reprezintă lait-motivul sensibil al uneia dintre povestiri.

Lectura, însă, m-a surprins într-un mod plăcut, cu toate că povestirile redau o imagine dură a traiului românilor plecați în străinătate, cum de fapt, și este. Așadar, cartea conține o colecție de povestiri dure, pline de amărăciune și supărare, pline de suferința românilor plecați pentru o șansă mai bună.

Unele povestiri mi-au plăcut mai mult ca altele, dar per total, cred că a fost o lectură ok, îmbibată cu narațiune bună, personaje reale, bine conturate și dialoguri ce scoțeau în evidență caracterul oamenilor și situațiile neprevăzute prin care românii trebuiau să treacă.

Știam cu toții că viața lor nu este roz, că trebuie să îndure comportamente nu tocmai primitoare, dar anumite povești au surprins un trai inuman, care te șocau și care te făceau să îți pare rău pentru acei oameni și să te gândești cum de au suportat, și cum încă suportă, acele chinuri.

Recomand cartea celor care vor să vadă o perspectivă mai dură, mai abruptă a poveștilor românilor ce sperau la o viață mai bună, dar care au dat de mai mult necaz și de mai multă suferință decât era normal.

Puncte slabe 👎

nu am rezonat cu unele povestiri

Puncte forte 👍

o perspectivă interesantă asupra vieții românilor din străinătate

De la același autor ✍

aceasta este prima carte de la Dani Rockhoff

Despre autor 📜

Dani Rockhoff este o scriitoare născută la Alba-Iulia care în 1990 emigrează în Germania unde lucrează în domeniul administrativ. Este licențiată la jurnalist, și colaborează cu ziare și site-uri din Anglia și Germania.

Publicitate

Un gând despre “Nr. 118 din 2019 – Căpșunarii, de Dani Rockhoff

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s