Pasiunea mea pentru citit datează de ani de zile, aproape de când mă știu.
Anul acesta, având în vedere că nu am avut un job, m-am cufundat într-o frenezie de lecturat care m-a adus până în momentul de față la 120 de cărți citite. Am citit de la Doctor Sleep de King, la Povestea mea a lui Michelle Obama. Totuși, sunt multe cărți faimoase pe care eu încă nu am ajuns să le descopăr, cărți ce au impresionat mii, dacă nu milioane de oameni de peste tot, fiind lecturi aproape obligatorii pentru un șoarece de bibliotecă ca și mine.
Așadar, am făcut o listă cu 5 cărți mainstream pe care eu încă nu le-am citit. Ca o observație, lista aceasta nu conține neapărat clasicii literaturii universale, cu care o să fac o listă în viitorul apropiat, ci cărți ce au ajuns la multe inimi și pe care multă lume le recomandă.
Also, cărțile din listă sunt într-o ordine aleatorie, deci nu reprezintă un top al valorii lecturii.
1. Pânza de păianjen, de Cella Serghi
Ei bine, da, încă nu am citit vreo carte de la Cella Serghi, sunt vinovată de această crimă împotriva frumosului și al lecturilor de suflet al miilor de adolescente și fete deopotrivă. Țin minte când două dintre prietenele mele au citit-o pe vremea când eram în liceu, dar pe mine nu m-a atras, iar după am cam uitat de ea, asta până anul trecut, și mai ales anul acesta, când o văd peste tot.
Scurt sinopsis 👉 Glisând între spațiul vrăjit de la Balcic și tumultul Bucureștiului interbelic, eroina Diana Slavu își trăiește iubirile cu deznădejde și demnitate, luptându-se să evadeze din pânza de păianjen a unei existențe cenușii, marcate de apăsarea săraciei și a inconsecvenței celor din jur. (goodreads)
2. Pădurea norvegiană, de Haruki Murakami
La fel, această carte a fost prin preajma mea destul de des în perioada liceului, dar pe mine nu mă atrageau asiaticii în aceea perioadă, însă de ceva timp se află pe TBR-ul meu.
Scurt sinopsis 👉 Povestea lui Toru Watanabe urmăreste firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. (goodreads)
3. Casa de la Riverton, de Kate Morton
De această autoare am auzit anul trecut și multă lume care a citit-o o recomandă. Am văzut că toate cărțile ei sunt traduse la Humanitas Fiction, așa că va trebui la un moment dat să o citesc și eu.
Scurt sinopsis 👉 La Riverton, în 1924, un garden party reuneşte crema societăţii tinere. În vreme ce muzica de dans însufleţeşte spiritele, explozia unui glonţ răsună în noapte: poetul Robbie Hunter îşi pune capăt zilelor, iar drama lui va schimba pentru totdeauna viaţa familiei Hartford. Până şi Grace, menajera, părăseşte domeniul de la Riverton, încercând să tragă cortina peste tragica întâmplare. Dar trecutul reînvie după şaptezeci şi cinci de ani, când o tânără regizoare reia filmul evenimentelor. (goodreads)
4. Plânsul lui Nietzsche – Irvin D. Yalom
O carte pe care chiar și unchiu și mătușa mea au citit-o, ei fiind mari amatori de cărți filozofice și pline de învățătură, așa că trebuie să o citesc la un moment dat.
Scurt sinopsis 👉 Friedrich Nietzsche, filozof care a marcat Europa modernă, un medic tânăr numit Sigmund Freud, Joseph Breuer, mentorul lui Freud şi unul dintre întemeietorii psihoterapiei, şi fascinanta Lou Andreas-Salomé, muza capricioasă a lui Nietzsche, sunt protagoniştii unui roman îndrăzneţ, împletind adevărul istoric şi ficţiunea în atmosfera Vienei fin de siècle. (goodreads)
5. Alchimistul, de Paulo Coelho
Despre aceasta nu pot să spun multe, doar că îmi e rușine că nu am citit-o până acum, cu toate că am mai citit de la Coelho.
Scurt sinopsis 👉 Această poveste, uluitoare în simplitatea și înțelepciunea ei, este despre un păstor andaluz pe nume Santiago care își părăsește casa din Spania, aventurându-se în Africa de Nord în căutarea unei comori îngropate în Piramide. Pe drum întâlnește o țigancă tânără și frumoasă, un bărbat care își spune rege și un alchimist, care îi arată calea. Nimeni nu știe care este comoara sau dacă Santiago poate depăși obstacolele întâlnite în drumul prin deșert. (goodreads)
⭐ Așadar, acestea sunt cele 5 cărți foarte cunoscute și îndrăgite care încă nu au ajuns prin mâinile mele. Vreau ca luna aceasta, dacă nu intervine ceva, să citesc măcar una dintre ele și încet, încet, poate până la finalul anului să le și termin.