Nr. 131 din 2019 – Casa din Strada Sirenelor, de Octavian Soviany

Octavian Soviany este unul dintre cei mei buni și mai citiți scriitori români contemporani. Eu l-am descoperit în urmă cu câțiva ani, atunci când am avut onoarea de a-l și putea vedea în persoană, acesta venind la Arad pentru o lansare de carte. Ce carte a lansat atunci? Tocmai cartea de față, Casa din Strada Sirenelor, carte care de pe atunci mă intriga, iar acum am avut în sfârșit ocazia să o citesc.

Pot să spun cu mâna pe inimă că așteptarea a meritat cu vârf și îndesat, asta pentru că lecturarea acestei cărți nu numai că a fost o plăcere, dar o carte pe care o să mi-o amintesc mult timp de acum-ncolo.

Țin minte de la lansare că cei prezenți erau mai mult decât mulțumiți de această carte, pe care chiar Soviany însuși a caracterizat-o ca fiind o lectură diferită de cele cotidiene, o lectură menită să își dea fiori pe spate, lucru pe care l-am remarcat și eu, și simțit pe pielea mea, atunci când am citit-o aproape dintr-o răsuflare.

Cele 260 de pagini conțin un stil foarte bine definit și cultivat, un mod de a povesti atât de hipnotizant, încât cu greu o poți lăsa din mâini.

Casa din Strada Sirenelor spune povestea unui misterios profesor Faustin care invită în seara de Sfântul Andrei (seară cu multe superstiții) la o cină îmbelșugată 12 persoane, cunoștințe de-ale lui, fiecare mai diferit ca altul. Unul e scriitor, altul e fostă de damă de companie, fost boxer, toți având zodii diferite și păreri diferite.

Pe cum înaintează firul narativ, cei 12 invitați vor depăna amintiri despre câte un eveniment inexplicabil din trecutul lor, astfel că noaptea devine o ședință de esoterism și o lectură tulburătoare și neașteptată.

Persoane care s-au sculat din sicriu înainte de înmormântare, altele care au fost bântuite de fantome, iar vrăjitorii care au dus la înebunirea celor dragi, acestea sunt temele generale ale cărții ce te ține cu slufetul la gură, și la propriu, și la figurat.

Aceste întâmplări povestite de Soviany sunt așa de bine scrise, încât e foarte greu să ne dăm seama dacă sunt adevărate sau nu, ceea ce le face și mai înfricoșetoare.

Also, nu vreau să vă dau nici un spoiler, dar spre sfârșit cartea se aseamănă în unele secvențe cu un roman Agatha Christie, turnură ce mi-a plăcut enorm.

Recomand cartea aceasta cu mult drag, este o lectură ce nu vă va dezamăgi.

And, aș vrea să le mulțumesc din suflet celor de la editura Hyperliteratura pentru acest exemplar și să vă invit să o citiți pentru că nu veți regreta!

Puncte slabe 👎

nu știu ce ar putea fi greșit la această carte….

Puncte forte 👍

suspans bine creat, personaje foarte bine ales

De la același autor ✍

am mai citit Arhivele de la Monte Negro

Despre autor 📜

Ocatvia Soviany a debutat editorial cu volumul de versuri Ucenicia batrinului alchimist (Dacia, 1983). De-a lungul anilor a colaborat la principalele reviste literare din Romania. Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1995. De asemenea, a fost tradus în franceză, engleză, spaniolă, germană, italiană, maghiară, polonă, slovenă și bulgară.

Publicitate

3 gânduri despre “Nr. 131 din 2019 – Casa din Strada Sirenelor, de Octavian Soviany

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s