Shunryu Suzuki este considerat părintele Zen-ului în America, fiind unul dintre cei mai influenți învățători spirituali ai secolului trecut.
Cartea de față, Mintea Zen, Mintea începătorului este una dintre cele mai citite cărți de acest gen, fiind foarte iubită și recomandată ca fiind cea mai bună carte de introducere în doctrina Zen.
Eu am citit-o treptat, asta pentru că nu este genul de carte să fie citită pe nerăsuflate. Fiecare capitol te învață ceva folositor, fiecare capitol te îndeamnă să pui în practică ceea ce tocmai ai citit, așa că o lecturare rapidă nu este recomandată.
În această carte sunt prezentate elementele de bază ale acestei doctrine, de la detaliile posturii, până la însușiri emoționale pe care un om ce practică Zen-ul trebuie să le aibă.
Mi-a plăcut mult cartea, este într-adevăr un ghid pentru începători în ceea ce privește această doctrină, despre care eu nu știam decât că oamenii care o practică sunt așezați în postura lotusului și au ca îndrumător pe Buddha.
Cred, la fel cum milioane de oameni cred, că această carte este un prim ghid pentru cei care vor să știe mai multe despre Zen, nu neapărat să îl practice, cât șă îl cunoască și înțelege mai bine.
Cartea este împărțită în 3 părți:
1.Practica justă, în care se descriu elementele de bază ale posturii și respirației
„În postura de zazen, mintea și corpul vostru au marea putere de a accepta lucrurile așa cum sunt, fie că sunt plăcute, fie că sunt neplăcute.”
2.Atitudinea justă, care se axează mai mult pe relația dintre om și Zen, despre cum trebuie să privești această practică
„Aspectul pe care îl subliniem este puternica încredere în natura noastră originară.”
3.Înțelegearea justă, care intră în detaliu în ceea ce privește doctrina
„Înțelegerea pe care noi o avem în legătură cu buddhismul nu este o înțelegere intelectuală, Veritabila înțelegere este însăși practica adevărată.”
Un alt element ce mi-a plăcut la carte a fost că aceasta a fost scrisă ca o încurajare în a te descoperi pe tine, nu ca pe o carte cu reguli și porunci. Este o carte de învățături cu exemple concrete, care se pliază pe viața de zi cu zi. Zen-ul încearcă să aducă oamenii în starea perfectă (de iluminare) în care să se poată descopri pe ei înșiși în toate privințele, să vadă de este capabilă mintea, cât și corpul omenesc. Totodată, religia nu intră în discuție. Fie că ești ortodox sau catolic, acest fapt nu te oprește în a căuta înțelepciunea prin Zen.
La începutul cărții învățăm ce înseamnă numele de Buddha, adică „el, cel care a urmat calea, cel care s-a reîntors din așa-itate, sau care este așa-itatea, astfel-itatea, aseitatea, vacuitatea, cel care este cu desăvârșire împlinit”.
În esență, Zen-ul dorește să răspundă la o întrebare simplă, dar fundamentală, ce sunt eu? Cu ajutorul unei poziții și repirații corecte, cu o minte deschisă pentru nou și cu o atitudine potrivită, această doctrină vă va răspunde la această întrebare, răspuns care o dată știut, viața îți va fi schimbată radical, în bine.
Pot să spun că după lecturarea acestei cărți am habar, măcar în mare, de ceea ce înseamnă Zen-ul, cu ce te ajută și cum îl poți practica. Recomand cartea cu tot dragul, care pe lângă faptul că te învață foarte multe lucruri, este scrisă foarte bine.
Aduc mulțumiri celor de la Editura Herald pentru acest exemplar și vă invit să le vizitați site-ul pentru că veți descoperi și alte titluri de acest gen, pe același subiect, titluri de care sunt chiar interesată.
Un gând despre “Nr. 132 din 2019 – Mintea Zen, Mintea Începătorului, de Shunryu Suzuki”