Nr. 135 din 2019 – Filiera grecească, de Bogdan Hrib

Romanele polițiste sunt printre preferatele mele, așa că îmi face tot timpul plăcere să mă pun în pat și să mă cufund într-o poveste cu crime și deznodământuri surprinzătoare. Excepție nu face nici cartea de față, Filiera grecească, un roman scris de Bogdan Hrib.

Eu sunt mare fană Agatha Christie, dar mă bucur enorm atunci când văd că și românașii noștrii știu să scrie crime fiction. E adevărat că Filiera grecească se pliează mult de genul noir, dar avem o crimă care dă tonul acțiunii în lectură, iar deznodământul este realizat după tiparul genului crime fiction.

Întâi de toate, vreau să îi mulțumesc mult lui Bogdan Hrib pentru acest exemplar și pentru autograful dat de acesta pe carte, și pot să vă spun că de-abia aștept să citesc pe următoarele cărți din seria Stelian Munteanu.

Așadar, aceasta este prima carte în care facem cunoștință cu Stelian Munteanu, un jurnalist, anchetator și purtător de cuvânt la Poliția Municipiului București, un om cu mult șarm, divorțat, tată al unei fetițe drăgălașe, și o personalitate debordantă și perfectă pentru profilul unui erou al unei serii de succes.

Încă de la începutul romanului dai peste un Stelian Munteanu secat de puteri, care se află într-o binemeritată vacanță în Grecia, ca toți românii. Cu toate că aceste câteva zile sunt un răgaz de a-și reîncărca bateriile, Stelian este pus față în față cu un criminal de origine română care se pare că ar fi ucis o rusoaică care nu era tocmai o fată prea cuminte. Cazul îi este repartizat lui Munteanu pentru a nu fi nevoie de a trimite pe cineva special din România, plus că el se afla deja acolo.

Cazul ce poate la început pare a fi ușor de descifrat, se complică cu fiecare oră ce trece, iar acțiunea se mută din Grecia în România și ajunge și pe meleaguri austriece, totul fiind îmbârligat în jurul traficului cu diamante.

Cartea este una subțirică, în jur de 150 de pagini, dar dezvoltă bine personajele, acțiunea nu e grăbită, cu toate că în unele situații se putea dezvolta puțin mai mult, iar suspansul se regăsește în doze potrivite.

Recomand cartea cu tot dragul, este o primă întâlnire cu un personaj carismatic care va face deliciul mai multor lecturi.

Puncte slabe 👎

în unele faze ale acțiunii se poate dezvolta puțin mai mult

Puncte forte 👍

personaje bune, erou bine construit

De la același autor ✍

am mai citit Vânătoarea de asfințituri pe Strada 42

Despre autor 📜

Bogdan Hrib este un junalist și fotograf din București. În 1993 a fondat editura Tritonic. A scris numeroase cărți, cu nuvele sau romane, cât și opere în colaborare cu alți scriitori.

Publicitate

5 gânduri despre “Nr. 135 din 2019 – Filiera grecească, de Bogdan Hrib

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s