Nr. 136 din 2019 – Versez, de Iv cel Naiv

Iv cel Naiv este o figură destul de cunoscută în lumea poeziei și a literaturii românești, acesta având poezii cu iz jucăuș și pline de mister, la fel ca și autorul însuși, despre care nu se știu foarte multe lucruri, acesta preferând să își mențină anonimatul chiar și la 10 ani de când a început să împărtășească creațiile lui literare cu lumea.

Eu am auzit de el de câțiva ani și am și citit câteva poezii pe ici pe-acolo, dar cartea de față, Versez, este prima mea întâlnire concretă cu Iv cel Naiv.

Pot să spun că de la prima privire, cartea este ca o operă de artă, cel puțin partea estetică. Fiecare pagină este atent înfrumusețată cu desene și imagini foarte reprezentative și vii, lucru ce mi-a plăcut tare mult, așa că felicit ilustratorul, Vali Petridean.

Cât despre conținut, pot să spun că mă așteptam la ceva mai mult sau poate la ceva diferit. Cred că până la urmă, poeziile lui, sau marea majoritate din această carte, nu mi se potrivesc, nu am putut rezona cu cea mai mare parte a cărții, ba chiar le-am găsit pe unele ca fiind fără sens.

E adevărat că au fost unele care mi-au plăcut mult, care m-au surprins prin simplitate și profunzime, printre care poezia de mai jos:

în deltă plouă liniștit

 

liniștea ploii

ploaia lacrimilor

lacrimile furiei

furia sentimentelor

sentimentul plăcerii

plăcerea cărnii

carnea pulpei

pulpa piciorului

piciorul berzei

barza deltei

delta dunării.

O astfel de poezia m-a emoționat și poate că asta am așteptat să primesc de la toată lectura și de aceea mi-a lăsat un gust amar. Cred însă, că poeziile lui sunt ceva unic pe piața noastră, că au ceva special pe care mulți îi atrage și de aceea voi mai citi și alte lucrări de la el, pentru că nu renunț.

Poezia e ceva intim cu care trebuie să rezonezi și dacă nu ai fost mișcat de o anumită carte, asta nu înseamnă că toate poeziile de la acel autor nu sunt pe placul tău. Sunt curioasă cum evoluează celelalte volume ale lui, asta pentru că acesta de față, Versez, este primul.

Am aruncat din nou o privire pe site-ul său și pot să spun că diferența dintre carte și site este faptul că pe site poți citi doar 1 poezie și gata, își ajunge doza aceea pentru o perioadă. Pe când cu o carte, dacă nu ai în biblioteca personală (eu am împrumutat-o) este mai greu să tragi de ea mult timp. Plus, mie îmi place să trec prin carte de la cap la coadă și astfel îmi fac o părere despre toată lectura cărții.

Recomand cartea, care deși pe mine nu m-a prins în aceea zi, sunt sigură că multă lume o îndrăgește și o va îndrăgi, la fel ca și poeziile de pe site-ul său oficial.

Puncte slabe 👎

nu am rezonat cu multe dintre poezii

Puncte forte 👍

au fost unele poeme care m-au sensibilizat

De la același autor ✍

aceasta este prima carte de la Iv cel Naiv

Despre autor 📜

Iv cel Naiv este un personaj care a apărut în spaţiul public în anul 2009, publicând poezii care au stârnit interesul oamenilor, ulterior publicând și volume de poezie.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s