Nr. 141 din 2019 – Crocodilul, de F.M. Dostoievski

Crocodilul este o nuvelă scrisă de marele scriitor rus, Fyodor Dostoievski.

Eu am dat întâmplător peste ea la bibliotecă și am luat-o imediat, asta pentru că este ceva inedit de la rus, cât și pentru că este o lectură tare ușoară.

Carte se găsește într-un format nou de la cel de la Editura Art, având în jur de 120 de pagini, dar care au parte de un scris mare.

Practic, lectura urmărește povestea unui angajat care se află în concediu și care hotărăște împreună cu soția sa să meargă să vadă o expoziție ce înfățișează un crocodil, animal nemaivăzut pe atunci, acțiunea petrecându-se înainte de 1900 în Rusia.

Mânat de curiozitate, eroul nostre se apropie prea mult de crocodil, care îl înghite. Însă, acesta nu moare, ci își începe o nouă viață din interiorul animalului, de unde poate vorbi și chiar face planuri mărețe de a deveni faimos.

Nuvela este una umoristică, abordează teme precum sistemul muncii sau capitalizarea. Faptele sunt de domeniul fantasticului, dar cumva credibile, mai ales pentru că se transmit anumite idei referitoare la conducerea statului.

Mie mi-a plăcut nesperat de mult cartea, a fost ceva diferit de la Dostoievski. Am citit-o în pauzele de la birou și chiar mă amuzam pe seama pățaniilor din carte.

O recomand cu mare drag dacă vreți ceva foarte ușor de citit, cu tâlc și multă ironie.

Puncte slabe 👎

nu am fost de acord cu unele idei

Puncte forte 👍

lectură plină de umor și ironie

De la același autor ✍

am mai citit Pariul, Oameni sărmani. Dublul

Despre autor 📜

F.M. Dostoievski este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai tuturor timpurilor, cu opere precum Idiotul, Demonii sau Crimă și pedeapsă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s