Toamna aceasta începe cum nu se putea mai bine, cu romanul Cianură pentru un surâs, scris de Rodica Ojog-Brașoveanu.
Întâi de toate, vreau să le mulțumesc celor de la editura Nemira pentru acest exemplar ce se bucură de un design plin de culoare, fiind foarte atractiv pentru ochi.
Mi-am propus ca în următoarea perioadă să citesc toată opera Rodicăi Ojog-Brașoveanu, asta pentru că este marea doamnă a literaturii polițiste românești, o Agatha Christie autohtonă.
Am început cu ciclul Melania Lupu, acesta fiind cel mai faimos, dar și pentru că eu am mai citit în trecut primele două cărți din această serie și mi-au plăcut tare mult.
Așadar, recitirea primului volum ce o are în prim plan pe Melania Lupu a fost de bun augur, ba chiar mi-a plăcut mai mult ca prima dată.
Melania Lupu este o pensionară de vreo 62 de ani care trăiește pe strada Crăiței, cu o fire plăcută, o inteligență remarcabilă și o carismă ce te atrage instantaneu.
Prin cartea de față facem cunoștință cu faimoasa Melania Lupu, care se regăsește în mijlocul unor crime între vecini. Acțiunea începe cu spargerea unei conducte de apă, în urma căruia Melania și alți 4 vecini descoperă 2 tablouri de mare valoare ascunse într-un dulap.
Aceștia decid să le vândă, fără să spună nimănui. Aflați în așteptarea unui critic și curator de artă din Amsterdam, un prieten de-al Melaniei, vecinii încep unul câte unul să moară otrăviți cu cianură.
Pe tot parcursul cărții regăsim pasaje în care Melania este pusă în centrul acțiunii, ceea ce anunță că personajul ei este unul special ce va apărea ulterior în mai multe cărți.
Nu vreau să dezvălui prea multe despre cum evoluează cartea și misterele morților, asta pentru că sunt încă multe persoane ce nu au citit-o, dar pot să menționez iscusința Melaniei de a părea vinovată și nevinovată în același timp.
Finalul este unul puternic și plin de suspans, făcând lecturarea cărții un deliciu.
Recoamand cartea cu mult drag, este o lectură perfectă pentru orice anotimp, se poate citi fără pauză sau cu un capitol pe zi, asta pentru că poți intra în atmosferă foarte ușor.
Puncte slabe 👎
nu prea știu ce puncte slabe să aibă
Puncte forte 👍
personaje foarte bine construite și tare simpatice, suspans bun, premisă foarte intrigantă și atractivă
De la același autor ✍
am mai citit Bună seara, Melania!
Despre autor 📜
Cu o carieră vastă și prosperă, bucureșteanca Ojog-Brașoveanu a scris 35 de romane, în majoritatea polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic. Este considerată, în mod unanim, marea doamnă a literaturii polițiste românești.
2 gânduri despre “Nr. 142 din 2019 – Cianură pentru un surâs, de Rodica Ojog-Brașoveanu”