Nr. 144 din 2019 – Poneiul roșu, de John Steinbeck

Poneiul roșu este un volum de 3 povestiri scrise de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 1962, John Steinbeck.

Având în vedere că munca de la birou are și momente în care ești liber, am zis că de ce să nu citesc câteva pagini dintr-o carte decât să stau pe telefon. Așa că în ultima perioadă mi-am tot luat câte o carte cu mine, că poate, poate am noroc și apuc să citesc. De multe ori, o dată ce intru în lectură nu vreau să mă opresc, dar dacă citesc nuvele sau povestioare îmi e mai ușor să revin mai târziu la acțiune.

Așa că cartea de față a lui Steinbeck, un scriitor tare îndrăgit de mine, este numai bună pentru astfel de pauze.

Am dat peste carte întâmplător în timpul ultimelei mele vizite la bibliotecă și văzând că are doar 150 de pagini am zis că trebuie să o iau, asta și pentru că trecuse ceva timp de la ultima mea carte de-a americanului.

Poneiul roșul cuprinde 3 povestiri ce sunt legate între ele, practic acestea reprezintă 3 episoade rurale, ce îl înfățișează pe Jody, un copilaș de vreo 12ish ani ce trăiește împreună cu părinții lui și un ajutor de grajd la ferma familiei, undeva prin America.

Un prim element ce îl observi imediat este naturaletețea cu care Steinbeck descrie peisajele, cu care descrie animalele, în special caii, ca și cum el ar fi trăit acele momente.

În prima povestire, Jody îi este încredințat un ponei de care el trebuie să aibă grijă. Având în vedere că este un băiat de la țară, acest lucru îl încântă maxim și i se dedică trup și suflet. Însă, dintr-o greșeală stupidă, poneiul răcește și se va îmbolnăvi. Așa că Jody, fiind foarte atașat de ponei, va sta alături de el zi și noapte, îngrijindu-l.

Mi-a plăcut tare mult iubirea de care a dat dovadă Jody față de animalul său, iubire ce o întâlnim des la relația om-cal.

Celelalte două povestiri urmăresc alte 2 episoade din viața familiei ce îl au în centru pe micul copilandru. Venirea în vizită a bunicului și luarea în primire de către Jody a primului său cal, sunt subiectele după care Steinbeck se ghidează în relatarea foarte rafinată a poveștilor.

Întotdeauna mi-a plăcut stilul lui de a povesti, care are așa un talent de face chiar și cel mai anost subiect să fie interesant.

Recomand cartea, este o lectură ușoară care se poate citi oriunde, numai bună de provocarea Andreei de #10minutesreadingchallenge, se poate la citi la birou, pe un mijloc de transport sau acasă și este un bun stimulent dacă îți place viața la țară sau caii.

 Puncte slabe 👎

începutul primei povestiri nu m-a prins din prima, credeam că poate e vreo carte pentru copii (dar nu e)

Puncte forte 👍

un stil foarte delicat de a povesti de care dă din nou dovadă John Steinbeck

De la același autor ✍

am mai citit Despre oameni și șoareci, Perla, Cartierul Tortilla, Nopți fără lună, Pășunile raiului și Jurnal rusesc.

Despre autor 📜

John Steinbeck a fost unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, fiind laureat cu Premiul Nobel în 1962. Printre lucrările cele mai bune ale sale se numără Fructele mâniei sau La Est de Eden.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s