Nr. 150 din 2019 – A treia taină, de Ana Blandiana

A treia taină reprezintă o carte de poezii tare faine de-a Anei Blandiana, carte apărută în 1969, deci regăsim în ea poeme din tinerețea poetei.

Pot să spun că deși au fost scrise în urmă cu 50 de ani, poeziile dau dovadă de multă maturitate și simț al compoziției, anunțând încă de pe atunci grandoarea Anei Blandiana.

Trecerea timpului sau secretele timpului reprezintă temele abordate de poetă, iar personificările și comparațiile fac din poemele ce au o scurtă intindere să îți rămână în minte mult timp după citire.

Una dintre poeziile mele preferate este Cîntec, ce se potrivește perfect cu anotimpul în care ne aflăm, și anume toamna.

Cîntec

Lasă-mi, toamnă, pomii verzi

Uite, ochii mei ți-i dau.

Ieri spre seară-n vîntul galben

Arborii-n genunchi plîngeau.

Dacă cumva v-au sunat cunoscute versurile de mai sus, atunci țin să vă precizez că Margareta Pâslaru a scris în 1980 un cântec ce avea să devină mega cunoscut, Lasă-mi, toamnă, ochii verzi, ce a fost adaptat după aceste versuri.

Aici este link-ul cântecului de pe Youtube, cântec ce îmi place enorm și care acum îmi place și mai mult pentru că e inspirat din versurile Anei Blandiana.

Sensibilitatea versurilor este atu-ul poetei, care își transpune foarte delicat emoțiile în versuri ce par căzute lin din cer.

Îmi place tare mult cum scrie Ana Blandiana și sper ca pe viitor să îi citesc toată opera pentru că ceea ce a adus, și încă aduce, literaturii românești este un dar de neprețuit.

Vă recomand această operă de-a ei din tinerețe, cât și ultimele ei cărți, sunt lecturi ce vă vor face sufletul să se bucure, fiind un alint pe gustul inimii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s