Nr. 151 din 2011 – Uimire și cutremur, de Amelie Nothomb

Uimire și cutremur este un roman autobiografic al scriitoarei Amelie Nothomb ce ne spune povestea unui an din viața belgiencei, an în care a trăit în Japonia, lucrând pentru o firmă japoneză.

Pot să spun că nu mi-a prea plăcut cartea, nu s-a pliat deloc pe stilul meu, dar când am văzut că este de fapt o autobiografie, am putut să înțeleg scrierea mai mult și mai bine.

Amelie se angajează pe o perioadă de 12 luni la o firmă din Japonia, unde este înjosită în ultimul hal de către superiorii ei, ea ajungând să se ocupe de curățarea toaletelor.

Cu toate că la început se opune aceste restricții japoneze de a avansa foarte repede, lucru neauzit de ceilalți angajați, care trebuie să aștepte ani buni pentru o promovare, Amelie se desumflă mental, se lasă păcălită în a crede că e incapabilă să facă unele lururi, cu toate că s-ar putea descurca.

Mintea, și automat, corpul, intră într- stare de vegetație, astfel că nu mai poate nici să copieze niște cifre care au mai mult de câteva zerouri.

Spre sfârșit se lasă păgubașă și acceptă cu supunere slujba de îngrijitor al toaletelor din timpul zilei, nevrând să își dea demisia înainte de termen.

Bineînețeles, nu mi-a plăcut starea în care Amelie a ajuns, felul în care a fost tratată, toate venind din gândirea niponă mult prea strictă.

Toate evenimentele descrise în acest roman se petrec înainte de de lansarea primului ei roman, Igiena asasinului. Așa cum ne spune chiar autoarea însăși, pe data de 7 ianuarie 1991 i s-a terminat contractul la acea firmă, întorcându-se mai apoi în Europa. Pe 14 ianuarie a început să redacteze manuscrisul pentru Igiena asasinului, iar un an mai târziu acest roman a fost publicat, fiind foarte aclamat.

Cu toate că mie nu mi-a plăcut foarte mult cartea, am citit-o foarte ușor, ca mai toate operele lui Nothomb de altfel.

Puncte slabe 👎

un subiect care mie nu mi-a plăcut mai deloc

Puncte forte 👍

povestea e reală, deci autentică și veridică

De la același autor ✍

Am mai citit  Igiena asasinului, Sabotaj din iubire, Combustibilii, Catilinarele , Peplum, Atentat și Mercur.

Despre autor 📜

Amelie Nothomb este o scriitoate belgiană, care a călătorit foarte mult când a fost micuță, acest lucru reflectându-se în opera sa.

Este un autor foarte productiv, scrie cam o carte pe an de mai bine de 20 de ani

Publicitate

Un gând despre “Nr. 151 din 2011 – Uimire și cutremur, de Amelie Nothomb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s