Balzac și Micuța Croitoreasă chineză este o carte scrisă de regizorul chinez Dai Sjie.
Cartea urmărește povestea a doi tineri culturalizați care au fost trimiși la reeducare într-un mic sat izolat din munți. Episodul îi are ca protagoniști pe doi fii de medici care sunt considerați dușmani ai poporului și de aceea sunt trimiși pe Muntele Fenixului Ceresc, în plină Revoluție Culturală.
Ceea ce m-a surprins a fost faptul că o dată ajunși în acel sat, oamenii de acolo nu s-au purtat cu ei ca și cum erau dușmani, ci erau chiar interesați de poveștile lor și de vioara pe care unul dintre tineri o avea.
Primarul satului îi trimiteau în fiecare lună în alt oraș pentru a vedea filme, ca mai apoi cei doi să le povestească și lor acțiunea petrecută, asta pentru că tinerii aveau un mare talent de povestitori.
Cei doi întâlnesc un alt tânăr care este dușman al poporului, care ascunde într-un cufăr zeci de cărți. Cei doi încep să citească cărți de acolo, însă nu înainte de a i le fura.
Poveștile lui Balzac, Stendhal, Flaubert, Dumas, Hugo, Dostoievski, Dickens, Melville sau Rolland îi fascinează pe cei doi și le îmbunătățesc capacitățile de povestitori.
În același timp, cei doi întâlnesc fiica unui croitor, botezată Micuța Croitoreasă, cu care imediat devin prieteni, ba chiar unul dintre ei începe și o relație amoroasă cu ea.
Cartea urmărește aventurile celor trei, îmbinate cu pasaje despre lecturile interzise și despre o iubire ce nu pare a se termina bine.
Cu toate că la început am avut un sentiment ca și cum această carte nu o să fie pe gustul meu, o dată începută mi-a plăcut, a fost amuzantă și scrisă sub un ritm alert și jovial.
S-a văzut talentul de regizor al sciitorului, cartea mai târziu fiind transformată într-un film regizat chiar de el.
Ceea ce nu mi-a plăcut la carte a fost finalul, care a lăsat de dorit în sensul că nu a fost deloc la înălțimea așteptărilor.
Totuși, cartea a fost o lectură bună, ușoară, pe care o recomand celor ce vor ceva voios și rapid.