Nr. 160 – 166 din 2019 – Maraton 7 CĂRȚI în 7 ZILE – Poezie

De ceva vreme tot vroiam să organizez acest maraton, dar treburile de zi cu zi au tot stat în cale, însă, o dată cu venirea toamnei și cu căderea frunzelor mi-a venit un chef nebun să citesc poezie, așa că tema maratonului 7 CĂRȚI în 7 ZILE trebuia să fie dedicată lirismului.

Eu aveam deja în minte câțiva poeți, cum ar fi Ana Blandiana sau Nichita Stănescu, poeți cărora s-au alăturat Andra Rotaru, o scriitoare contemporană, Matei Vișniec, pe care îl știam numai din piesele de teatru, Seamus Heaney, a cărui carte i-am descoperit-o întâmplător la bibliotecă, Charles Baudelaire, pentru că poeziile lui merg toamna și antologia de 111 poezii de dragoste, pentru că vroiam să o citesc de ceva timp.

Ediția aceasta am renunțat la a mai scrie o recenzie despre fiecare carte în parte, ci am ales să împărtășesc câte o poezie preferată din fiecare carte. Cred că e mult mai ușor așa, atât pentru mine, care nu am foarte mult timp la dispoziție, cât și pentru cei ce citesc aceste articole.

Poezia este foarte subiectivă, așa că părerile pe care urmează să vi le spun aici nu redau în nici un fel valoarea cărții, ci sunt doar niște sentimente pe care eu le-am simțit atunci când am citit poemele, care sunt în strânsă corelație cu tot ce am trăit până acum.

Așadar, să începem înșiruirea cărților 😊

1. La masă cu Marx, de Matei Vișniec

De ce am ales-o: Pentru că am vrut să descopăr latura poetică a lui Matei Vișniec, pe care îl știam doar din piesele sale de teatru.

Cum mi s-a părut: Mi-a plăcut cartea, unele poeme au fost tare faine, cu multă însemnătate și chiar cu mesaje politice, în special poemul ce dă numele volumului. Totuși, au fost și unele poezii care nu m-au atins deloc, peste care am trecut fără nici o emoție.

Oricum, o să continui să mai citesc poezii de la Matei Vișniec, care este un scriitor de pus pe listă, are multă profunzime în scrierile sale și talent cât cuprinde.

2. Lemur, de Andra Rotaru

De ce am ales-o: Pentru că nu am mai citit nimic de la Andra Rotaru până acum și pentru că îmi place să descopăr scriitori români tineri, cu talent.

Cum mi s-a părut: Nu pot să spun nici să mi-a plăcut, dar nici că nu mi-a plăcut. Cartea aceasta afost adaptată într-un spectacol coreografic, lucru ce l-am putut observa din multitudinea de imagini alerte pe care poeziile le au. A fost ca un dans și cred că îmi plăcea mai mult dacă vedeam spectacolul în locul citirii volumului.

Asta însă nu mă face sămă dau bătută și sper ca pe viitor să citesc și alte opere de la Andra Rotaru, mai ales pentru că este premiată cu Poetul anului de Uniunea Scriitorilor din România.

3. Țara mlaștină și alte poeme, de Seamus Heaney

De ce am ales-o: Pentru că am dat întâmplător peste ea și primul lucru care m-a atras au fost ilustrațiile superbe. Al doilea detaliu ce m-a atras a fost faptul că acest scriitor irlandez este laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură, distincție primită în 1995.

Cum mi s-a părut: Mă așteptam la mai mult decât niște poeme revoluționare. Tema proletariatului și a muncii la câmp mi s-a părut tare interesantă, dar pentru mine doar câteva poeme au fost de reținut.

Poate pe viitor voi mai reveni la Seamus Heaney, poate alte volume îmi vor plăcea mai mult, cu toate că nu cred că mai are vreo alte carte tradusă la noi.

4. 111 cele mai frumoase poezii, de Nichita Stănescu

De ce am ales-o: Pentru că e Nichita, și cu asta cred că am spus tot! 😅

Cum mi s-a părut: Mi-au plăcut multe din poeziile lui, cum era de așteptat, multe poeme cu mare însemnătate și imagini ce îți fac sufletul să plângă. Nichita este de citit pentru toată lumea, are poezii pentru toae sufletele. Cu toate acestea, bineînțeles că nu mi-au plăcut chiar toate poeziile sale, dar aceasta este doar o părere subiectivă.

Editura Nemira are numeroase volume de genul acesta, cu colecții de poezii ale celor mai importanți poeți de la noi, iar dacă vreți să vă faceți o părere în mare despre un poet, aceste cărți sunt perfecte pentru voi.

5. Ochiul de greier, de Ana Blandiana

De ce am ales-o: Pentru că după ce am citit câteva volume de poezie de-ale sale, pot spune că Ana Blandiana e poetul meu favorit!

Cum mi s-a părut: La fel ca toate volumele sale citite de mine până acum, și acesta mi-a plăcut la nebunie, m-a impresionat delicatețea cuvintelor ei și personalizarea sentimentelor.

Toate poeziile ei sunt poezii de suflet și cu suflet și de-abia aștept să îi citesc toată opera. Dacă nu ați citit până acum vreo carte Ana Blandiana, aici mă refer la poezie, atunci faceți bine și răsfoiți printre poemele sale pline de căldură, adevăr și frumusețe.

6. 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română, antologie realizată de Marius Chivu și Radu Vancu

De ce am ales-o: Pentru că m-a atras titlul, evident.

Cum mi s-a părut: Aveam așteptări poate prea mari, astfel că multe dintre poeme nu mi-au ajuns la inimă, nu m-au făcut să tresar și nici nu m-au emoționat. Au fost câteva care mi-au plăcut mult, descoperind astfel poeți noi, pe care vreau să îi citesc mai mult pe viitor. Nu vreau să descurajez pe nimeni din a citi această carte, are părțile ei bune, doar că eu nu am relaționat cu ea foarte bine.

Am văzut că multă lume i-a dat 5 steluțe pe goodreads, dar pentru mine nu a fost ceea ce căutam. Totuși, mi-a plăcut mult formatul celor de la Nemira, așa cum am mai spus și la cartea lui Nichita.

7. Mici poeme în proză, de Charles Baudelaire

De ce am ales-o: Din două motive- pentru că am vrut ceva puțin diferit, poemele fiind scrise în proză în loc de versuri și pentru că a fost tradusă de Octavian Soviany, un scriitor drag mie.

Cum mi s-a părut: Interesantă. A fost o abordare nouă, iar stilul macabru al lui Baudelaire a persistat. Au fost unele poeme tare interesante, cu semnificații puternice, dar și unele care nu aveau nici un sens pentru mine. Florile răului a fost un volum tare îndrăgit de mine și pot să spun că și acesta merge cam pe aceeași linie.

Vă recomand cu mult drag Baudelaire cu toate că se știe că acesta nu e pentru toată lumea, fiind un adept al urâtului.

Opinia generală

A fost un maraton reușit, cu multe poeme tare faine, cu multă emoție și sentiment, în care am descoperit noi autori și noi feluri de poezie.

Cartea mea favorită este, fără doar și poate Ochiul de greier, de Ana Blandiana.

O să continui să citesc poezie, care mă face să mă simt bine și cu siguranță voi continua să organizez maratoane 7 CĂRȚI în 7 ZILE, care sunt un mod de a înfrumuseța viața mea de cititor și un bun mod de a mă motiva să citesc și mai mult, mai ales acum că nu prea mai am mult timp liber.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s