Nr. 185 din 2019 – Mahatma Gandhi – O viață legendară, de Romain Rolland

Mahatma Gandhi este una dintre cele mai cunoscute și importante personalități, care a avut un impact decisiv în soarta a milioane de oameni și care și astăzi continuă să inspire.

Editura Herald a publicat în acest an un volum biografic ce îl are în prim plan pe Gandhi, volum ce comemorează 150 de ani de la nașterea acestuia.

Despre Gandhi s-a scris foarte mult și se va mai scrie, asta pentru că datorită eforturilor sale milioane și milioane de oameni sunt acum liberi. Este vorba despre India la începutul secolului trecut, atunci când datorită îndârjirii și sârguinței lui Gandhi, a voinței lui de fier, India a făcut primul pas în eliberarea de sub jugul Imperiului Britanic.

Romain Rolland semnează această carte, care a fost scrisă în anii ’20 ai secolului trecut, deci avem parte de multe mărturii la cald despre tot ceea ce s-a întâmplat în acele vremuri.

Cartea surprinde cei mai importanți ani din lupta lui Gandhi pentru libertate. Aflăm că la început acesta a fost un avocat care și-a dat viitorul strălucit și lipsit de griji pentru a fi în serviciul poporului.

Lupta sa a început pe continentul Africii, urmând ca mai apoi să se desfășoare în India. Cu ajutorul dicției și a efetului convingărotr, Gandhi reușește să mobilizeze o țară întreagă împotriva xenofobiei și a nedreptăților săvârșite de Imperiul Britanic.

Cu toate că acest volum nu este autobiografic, conține unele dintre cele mai importante citate spuse de el, plus afecțiunea lui Rolland, care îi pictează o imagine reală și triumfătoare marelui revoluționar.

Gandhi și-a pus toată credința în hinduism, dar niciodată nu a renegat celelalte credințe, toate având adevăr în ele. Lipsit de orgoliu și cu inima curată, Gandhi a reușit să trezească spiritul luptător în indieni, pentru care și în ziua de astăzi este considerat un erou.

Cartea conține multe pasaje ce portretizează un lider, un erou, care mai apoi a ajuns să fie și un martir al țării. Vorbea înțelept și cu grijă, pentru a nu trimite cumva mesajul greșit. Milita pentru o Indie liberă, dar vroia să obțină acest lucru prin pace și înțelegere:

Știu că nonviolența este infinit superioară violenței, că iertarea este o atitudine mai bărbătească decât pedeapsa. Iertarea este costumul de ceremonie al soldatului.

Aș dori să îndur toate umilințele lumii, toate torturile, exilul total, ba chiar și de moarte să am parte, pentru a împiedica faptul ca mișcarea nostră să devină violentă sau prilej de violențe.

Mahatma, care înseamnă Marele suflet, își iubea poporul mai mult decât pe sine și ori de câte ori se petreceau ceva nedreptăți în țară, Gandhi se autopedepsea prin post și rugăciune, tot timpul încercând să inspire lumea la pacifism.

Credea în munca cinstită și îi îndemna pe toți indienă să folosească din nou războiul de țesut pentru a nu fi nevoiți să importe țesături și materiale din alte țări.

Pentru un popor inactiv și înfometat, singura formă în care Dumnezeu poate să apară este Munca și promisiunea de a mânca, ca mijloace de plată. Dumnezeu l-a creat pe om pentru a-și câștiga hrana zilnică cu ajutorul muncii și a spus că cei ce mănâncă fără să muncească sunt hoți… Să ne gândim la milioane de ființe omenești care au astăzi o soartă mai prejos decât cea a animalelor, care sunt aproape moarte! Războiul de țesut reprezintă viață pentru milioane de muribunzi. Foamea este cea care împinge India spre războiul de țesut.

Mahatma Gandhi – O viață legendară este o lectură plăcută, dar și dură, este lupta unui om în fruntea unei națiuni în căutare de libertate.

gandhi---biografia---COP-CMYK--CDR-2019

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii Herald, unde puteți găsi multe alte titluri bune din colecția Autobiografia.

Vă recomand cu mare drag cartea, sunt multe de învățat din ea, Romain Rolland reușind să cuprindă esența, în mare, a ceea ce l-a făcut pe Gandhi eroul Indiei și un model pentru spiritul liber.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s