Nr. 186 din 2019 – Dragă Virginia, Scrisori din țara mea

Dragă Virginia, Scrisori din țara mea reprezintă o antologie de 15 scrisori scrise de scriitoare de la noi ca răspuns pentru eseul publicat de Virginia Woolf în urmă cu 90 de ani, O cameră doar a ei.

Din păcate încă nu am apucat să citesc eseul publicat de Woolf, carte pe care sper să o citesc cât de curând, așa că poate că părerile mele se pot schimba după lecturarea cărții ce a inspirat această antologie.

În eseul original, Woolf vorbește despre scris, despre femei care scriu, despre spațiu personal, independență și explorare, practic ea afirmă cu tărie că o femeie are nevoie de o cameră doar a ei în care să scrie, asta împreună cu o stabilitate financiară independentă.

15 scriitoare autohtone îi răspund Virginiei prin mici scrisori în care își spun punctul de vedere cu privire la sacrificiile pe care o femeie trebuie să le facă pentru a avea o șansă la o carieră în literatură.

Regăsim multe povești sensibile, unele triste, altele șocante, descoperim femei cu tărie de fier, care au îndurat multe de la viață și care totuși găsesc forța necesară pentru a așterne fraze inspirate pentru publicul cititor.

Multe dintre scriitoare nu își permit luxul unei camere speciale în care să își dedice timpul scrisului, ci o fac pe furate, între două alăptări sau între două ture de la serviciu.

Printre cele ce au răspuns afirmativ inițiativei de a da un răspuns scriitoarei britanice se numără perspective diverse ale unor prozatoare, poete, dramaturge, eseiste, unele debutante, altele adevărate repere literare, care își varsă sufletul pe hârtie, reușind să sensibilizeze cititorul în doar câteva pagini.

Îmi dau seama că o femeie trebuie să facă multe sacrificii pentru a avea o șansă în literatură, că acestea sunt supuse unor rigori aspre din partea societății și a colegilor masculini, fiind deseori oprite din mers înainte de a arăta de ce sunt în stare.

Scrisoarea mea preferată este cea scrisă de Diana Bădică, aceasta m-a emoționat tare mult, trezind în mine și un sentiment de frustrare și ranchiună îndreptat către societatea în care trăim.

Vă îndemn să citiți cartea, este o lectură scurtă dar care abundă în trăiri reale și crude ale vieții femeii din societatea de azi.

Cartea o găsiți la un preț special de 6 lei, fiind o inițiativă a celor de la Black Button, pe care îi felicit pentru această mică antologie plină de suflet și adevăr.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s