Nr. 193 din 2019 – Misterioasa afacere de la Styles, de Agatha Christie

La începutul anului mi-am propus să citesc o carte de-a Agathei Christie pe lună, asta pentru că vreau să îi citesc toată opera și pentru că îmi place la nebunie tot ce scrie. Pentru luna noiembrie am ales o noutate de la Editura Litera, Misterioasa afacere de la Styles, exemplar pentru care le mulțumesc din suflet.

Ce face acest roman atât de special? Păi, acesta înregistrează prima apariție a celebrului detectiv belgian, Hercule Poirot. E adevărat că Agatha a mai scris o nuvelă înainte de acest roman ce îl are în prim plan pe Poirot, dar aceasta este prima dată când îl avem în plină acțiune pe micuțul geniu.

Cartea a fost scrisă în 1916 și publicată pentru prima dată în 1920, în Statele Unite ale Americii, urmând ca în Anglia să fie publicată în următorul an. Ceea ce e surprinzător este faptul că romanul a fost respins de câteva ori înainte de publicare, lucru de neconceput în ziua de azi, având în vedere fenomenul provocat de Christie cu ale sale detective-novels.

Un alt lucru pe care l-am descoperit este faptul că Agatha și-a denumit casa Styles după succesul înregistrat cu această carte, iar acțiunea din ultima carte în care apare Hercule Poirot se desfășoară tot la casa Styles.

Ei bine, să revenim la carte. O lectură mai mult decât plăcută, în care îl descoperim pe Hercule Poirot pentru prima dată. Aici apare primul portret al detectivului:

Poirot era un omuleț cu o înfățișare extraordinară. Nu avea mai mult de un metru șaizeci și doi, dar se comporta cu mare demnitate. Capul lui avea exact forma unui ou și îl ținea mereu aplecat puțin într-o parte. Mustața îi era foarte țeapănă, cu un aer misterios. Apectul îngrijit al hainelor sale era aproape incredibil; cred că un fir de praf i-ar fi pricinuit o suferință mai mare decât o rană de glonț. Iar acest ciudat omuleț îmbrăcat ca un dandy, care, am observat cu părere de rău, șchiopăta destul de rău, fusese la vremea lui unul dintre cei mai renumiți reprezentanți ai poliției belgiene. În calitate de detectiv, manifestase un fler ieșit din comun și obținuse rezultate deosebite prin soluționarea unor cazuri dintre cele mai complicate.

Cartea este narată de locotenentul Hastings, care este nevoit să își petreacă acasă convalescența în urma unei răni căpătate în război. Acesta este invitat de un vechi prieten de-al său, John Cavendish, să stea la Styles Court, frumoasa casă a mamei vitrege a lui John, doamna Inglethorpe şi a noului ei soţ, Alfred.

Lucrurile sunt destul de furtunoase în casă, asta pentru că noul soț al matroanei nu este văzut cu ochi buni de restul familiei, fiind mai mic ca ea cu vreo 20 de ani, ceea ce îi face să creadă că acesta s-a însurat doar pentru bani.

Ei, și cum este normal, are loc o crimă, doamna Inglethorpe fiind găsită otrăvită. Hastings, alături de Hercule Poirot, care are o casă în apropriere, fiind și prieten de-al doamnei Inglethorpe, vor cerceta cazul și nu se vor lăsa până nu vor elucida crima.

Cartea are parte de un mister bine gândit, cu mulți suspecți, fiecare având motive bine întemeiate de a ucide, așa că tot timpul ești ținut în priză.

Mi-au plăcut tare mult descrierile vieții la țară, cât și a saloanelor și camerelor de pe vremea aceea. Vă recomand cartea, este un mister surprinzător, fiind potrivită atât pentru fanii de cărți cu detectivi, cât și pentru cei ce vor să o încerce pe Agatha Christie.

Publicitate

Un gând despre “Nr. 193 din 2019 – Misterioasa afacere de la Styles, de Agatha Christie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s