Blestemul manuscrisului reprezintă cel de-ai doilea roman din seria Stelian Munteanu, serie inițiată de Bogdan Hrib.
Eu am citit și prima carte a seriei, Filiera grecească prin vară și am fost tare entuziasmată să văd cum evoluează acest Stelian Munteanu, un fost purtător al Poliției din București. Sper ca anul ce vine să citesc și celealte 3 cărți scoase pe piață pentru că îmi place personajul, mi se pare foarte bine construit și e chiar simpatic pentru publicul de carte din România.
Momentan sunt în vacanță și pot să spun că nu am avut mult loc la dispoziție pentru a-mi alege lecturile ce vor intra în bagaj, iar motivele pentru care această carte a trecut selecția sunt legate de faptul că este o carte rapidă, cu ritm alert, cu crime și investigații și cu misterul unui manuscris străvechi.
Pe mine mă atrage orice carte al cărei subiect se învârte în jurul unei alte cărți sau orice altceva referitor la arta scrierii. De aceea, Blestemul manuscrisului și-a făcut repede loc prin bagaje, promițând o poveste intrigantă, plăcută și plină de viață.
Premisa romanului este una destul de complexă, având parte de 2 planuri narative cumva separate, dar care au un punct comun, manuscrisul.
Primul plan, cel scris de Răzvan Dolea, se axează pe partea istorică a cărții, având în prim plan derularea istoriei Țărilor Române până la punctul în care manuscrisul redactat de un Papă cu sute de ani în urmă este pierdut în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.
Partea aceasta a fost puțin mai greoaie pentru mine și în câteva locuri chiar confuză, eu nefiind mare amatoare de ficțiune istorică. Cred că aceste capitole puteau fi mai răruțe și se putea axa mai mult pe prezentul lui Stelian Munteanu, ai cărei acțiune se derulează în anul 2007.
Fostul jurnalist și purtător de cuvânt al poliției, în persoana lui Stelian Munteanu, este prins din nou într-un caz destul de complicat tocmai când se pregătește să meargă în vacanță.
Alături de poliția franceză, germană și alte națiuni importante, va încerca să găsească acest manuscris misterios ce amenință balansul întregii lumi.
După cum am spus și mai sus, cred că se putea pune accentul mai mult pe aventurile lui Stelian, al cărui final putea fi mai complex, mai detaliat în ceea ce privește detaliile rezolvării cazului.
Cartea ne promite „50% istorie reală, 25% istorie probabilă, 25% istorie posibilă”, lectura fiind potrivită atât pentru amatorii de crime fiction, cât și pentru împătimiții de istorie și vremurile trecute.
Cred că acest volum este o lectură destul de lejeră, dar și intensă în unele locuri, suspansul reușind să țină cititorul în priză.
6 gânduri despre “Nr. 199 din 2019 – Blestemul manuscrisului, de Bogdan Hrib și Răzvan Dolea”