Nr. 2 din 2020 – The Pleasure of my company, de Steve Martin

Cea de-a doua carte din acest nou an este The Pleasure of my company, de Steve Martin.

Am găsit această carte la un book community din Sydney și mare mi-a fost surpriza pentru că eu nu știam că Steve Martin este și scriitor, ba chiar un romancier apreciat.

Nu m-am putut abține să nu o iau și am așteptat cu sufletul la gură să o citesc.

Cartea nu are foarte multe pagini, puțin peste 160, se citește destul de repede și nu foarte greu de înțeles, având în vedere că este în engleză.

Eu am început-o prin aeroport, unde am și dat gata 100 de pagini. Cred că dacă mai avea vreo o oră la dispoziție o dădeam gata în aceeași zi, dar oboseala și-a spus cuvântul, așa că am amânat-o pentru începutul acesta de săptămână.

Cartea a fost publicată în 2003 și ne spune povestea unui tânăr introvertit cu tulburare obsesiv-compulsivă, pe numele de Daniel Pecan Cambridge. În ciuda acestui fapt, tânărul este un geniu, reușind să facă calcule grele din minte, fără nici un ajutor. Dar, atunci când a dat testul de inteligență, cei ce i-au corectat lucarrea au greșit scorul, așa că viitorul lui s-a prăbușit, cu toate că el știa capacitatea lui mintală.

În adolescență s-a mutat în California și cu timpul s-a retras complet din viața de zi cu zi, fiind întreținut de o bunică din Texas.

Cartea ne oferă o portiță în mintea lui, unde putem observa obiceiurile lui zilnice, care sunt păstrate cu sfințenie. Se îndrăgostește de un agent imobiliar, dar nu acționează niciodată, preferând să o observe de la distanță.

Este suspectat de crimă, dar asta din cauza unei neînțelegeri.

Este obsedat de cele 3 femei din viața lui, agentul imobiliar, farmacista de unde își ia medicamentele și psiholoaga ce vine în vizită în fiecare săptămână.

Mi-a plăcut cât de cât cartea, cu toate că a fost cam ciudățică. Eu nu prea citesc astfel de lecturi, unde avem de-a face cu tulburări mintale, mai ales dacă povestea este spusă din punctul de vedere al acelui personaj, așa că nu a fost excat pe stilul meu, dar îmi place să ies din zona mea de comfort.

Mă bucur că am citit-o și mă bucur că am descoperit un autor ce mânuiește pana scrisului foarte elegant și firav, care știe să își așeze cuvintele și ideile într-un ritm moderat și plăcut.

Cea mai cunoscută operă a lui Steve Martin este Shopgirl, la care sper să ajung la un moment dat.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s