Nr. 17 din 2020 – Judecătorul și călăul său, de Friedrich Durrenmatt

Judecătorul și călăul său este un mic roman polițist scris de Friedrich Durrenmatt.

Eu l-am mai citit pe scriitorul elvețian, dar doar în secțiunea de teatru și pe această cale vă și recomand de la el piesa Vizita bătrînei doamne, care te ține prins în lectură până la sfârșit, la fel cum o face și romanul de față.

E drept că eu aveam așteptări puțin mai mari de la carte, care m-a și bulversat la un moment dat, de nu mai știam cine e cine.

Cartea ne prezintă un episod tipic romanelor polițiste, dar care o tentă pregnantă de noir. Locotenentul Ulrich Schmied este găsit mort în mașina sa, pe marginea unui drum lătularnic din Elveția, iar în fruntea anchetei este pus bătrânul comisar Barlach, care nu crede în metodele criminalisticii moderne, ci se bazează pe propriul instinct.

În agenda locotenentului ucis este găsit un anumit domn G, care se dovedește a fi o fostă cunoștință de-a comisarului, pe care el o vânează de ani buni.

Ceea ce începe ca o investigație singulară ajunge a fi o fugă între comisar și ucigașul care se tot sustrage în ultima clipă.

Cartea are parte de răsturnări de situație și adevărul complet îl aflăm doar la sfârșit.

Așa cum îi stă bine unui roman noir, avem parte și de o înmormântare ploioasă și de multe cadre în umbră.

Eu nu pot să zic că am fost mare fană a stilului polițist al lui Durrenmatt, îi prefer piesele de teatru, dar pot să atest faptul că acest mini roman, ce nu depășește 140 de pagini, este o lectură antrenantă, ce ține scriitorul în priză, atât doar că nu m-a prins pe mine în felul în care mă așteptam. Cu toate acestea, recomand cartea tuturor iubitorilor de gen polițist și noir.

Publicitate

2 gânduri despre “Nr. 17 din 2020 – Judecătorul și călăul său, de Friedrich Durrenmatt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s