Despre liniștea spiritului. Despre tihnă este o carte scrisă de Seneca, marele filozof stoic al Romei Antice.
Cartea face parte din colecția apărută la editura Seneca Lucius Annaeus care reînvie unele texte ale marelui filozof, îmbinate cu desenele unui tânăr student la Arte.
Cartea este structurată ca un dialog între Seeneca și cititor, între filozofiile lui și omul de rând care poate culege multe sfaturi bune despre viață.
Lectura volumului este un exerciţiu personal, care este menit să transmită liniște și tărie, care poate deduce unele idei ce pot fi aplicabile în viața de zi cu zi.
Am regăsit multe citate foarte înțelepte, dintre care amintesc:
Este mai omenește să râdem de viață decât să o deplângem.
Cât de bine este să îi ai alături pe cei ale căror suflete sunt gata să primească în siguranță orice secret, de a căror cunoaștere te temi mai puțin decât cunoașterea de tine însuți, a căror conversație îți liniștește îngrijorarea, a căror părere îți ușurează hotărârile, a căror bună dispoziție îți risipește tristețea, a căror simplă vedere te înveselește! De bună seamă, pe cât posibil, îi vom alege pe cei liberi de dorințe pătimașe: de fapt, viciile se răspândesc pe nesimțite, trec în persoanele cele mai apropiate și fac rău prin atingere.
Cu toate acestea, cartea nu mi s-a părut foarte bine structurată, citatele mi s-au părut că au deviat puțin de la subiect și chiar în unele momente am simțit să mă plictisesc la unele paragrafe, dar asta este doar părerea mea personală.
Lectura este una scurtă, în jur de 100 pagini, dintre care multe sunt acaparate de desene, așa că este cu ușurință o lectură pentru o singură ședere, dar este ideal de a se reciti din când în când, de a se reflecta asupra unor paragrafe și de a se încerca a le și aplica în viața de zi cu zi.
Cred că nu am rezonat foarte mult cu cartea și pentru că aveam alte așteptări de la ea, dar nu pot să neg valoarea și înțelepciunea marelui filozof roman, cu care sper să mă mai reîntâlnesc și în alte ocazii.
Dacă lipsește ținta, viața e o rătăcire.