Nr. 34 din 2020 – Miliarde și miliarde. Gânduri despre viață și moarte în pragul mileniului, de Carl Sagan

Miliarde și miliarde. Gânduri despre viață și moarte în pragul mileniului este ultima carte scrisă de Carl Sagan, unul dintre cei mai apeciați și cunoscuți astronomi din toate timpurile.

Operele sale au adus lumină în vieților a milioane de cititori din toată lumea, care prin intermediul lecturilor sale au putut înțelege de unde am venit, legile universului sau natura înconjurătoare.

Pentru mine această carte a fost o lectură foarte anticipată, dar și una care știam că o să mă încarce emoțional și mintal, de aceea am și citit-o în mai multe etape, tocmai pentru a avea mai mult timp de a putea rumega la cele prezentate.

Cartea cuprinde 19 capitole ce reprezintă eseuri scrise Carl Sagan cu puțin timp de a trece în neștire. Eseurile au teme diverse, de la vârsta universului și până la problemele cu care ne confruntăm astăzi, cum ar fi poluarea sau armele folosite în exces de marile puteri.

Este mai mult o lectură ce ne povestește atât despre formarea universului, cât și despre sfârșitul lumii noastre pe care o știm în prezent, planeta începând ușor, ușor să se metamorfozeze, să își regleze ciclul natural.

miliarde---carl-sagan----cover--verificat-redactie__Varianta-finala

Avem parte de o călătorie personală chiar în mintea lui Sagan, unde suntem martori la cugetările sale despre iubire, moarte și Dumnezeu, toate apărând pe fondul unei lupte cu o boală necruțătoare.

“Universul nostru este alcătuit din circa 100 de miliarde de galaxii, dintre care una este Calea Lactee, Galaxia noastră”

– Acest aspect îmi dă o senzație de infinit, de o imensitate pe care nu o voi putea înțelege sau imagina niciodată.

Scopul nostru nu este să înțelegem universul întru totul, ci să îl protejăm pentru ca și cei ce vin după noi să se poată bucura de minunățiile lui.

“Noi suntem aici numai de aproximativ un milion de ani și suntem prima specie ce a inventat mijloace pentru a se autodistruge.”

– Această afirmație din partea lui Sagan reprezintă crudul adevăr în care trăim și care se agravează pe zi ce trece din cauza lăcomiei și a unui ego mult prea mare.

Mi-a plăcut lectura tare mult și vreau ca pe viitor să mai citesc și alte lecturi de-ale lui Sagan, un om cu o minte luminată și o mărinimie îmbelșugată.

Eu sunt mare fan al show-urilor cu Neil DeGrasse Tyson, COSMOS fiind cel mai reprezentativ, unde fiecare episod te învață noi lucruri fascinante despre universul în care trăim.

Recomand cartea cu mult drag, dar și show-ul lui Tyson, ambele fiind mijloace prielnice pentru a putea înțelege mai bine cine suntem, de unde venim și unde ne ducem.

„Lumea este atât de minunată, cu atât de multă iubire și profunzime morală, încât nu există niciun motiv să ne amăgim cu povești frumoase pentru care există prea puține dovezi. Eu cred că, în vulnerabilitatea noastră, este cu mult mai bine să privim Moartea în față și să fim recunoscatori în fiecare zi pentru scurta, dar magnifica oportunitate pe care ne-o oferă viața.”

Cartea poate fi găsită la editura Herald, împreună cu multe alte titluri din colecția MATHESIS.

Publicitate

Un gând despre “Nr. 34 din 2020 – Miliarde și miliarde. Gânduri despre viață și moarte în pragul mileniului, de Carl Sagan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s