Povestea funcționarului care a devenit cuier reprezintă un dublu debut editorial, cel al scriitoarei Dana Nichițelea și al editurii HeyDay Books, carte care a văzut lumina tiparului în februarie 2020.
Eu am mai citit de la această editură din Bacău și cartea Graffiti, de Cristi Nedelcu, despre care am scris aici, unde am și spus câteva cuvinte despre proaspăta editură ce alintă publicul autohton cu opere cu și despre români.
HeyDay Books tocmai și-a lansat site-ul, unde vă invit cu această ocazie să aruncați un ochi pentru că vă așteaptă câteva surprize tare frumoase.
În primul rând, vreau să vă spun că romanul Povestea funcționarului care a devenit cuier reprezintă o culegere de 20 de povestiri, fiecare având între 3 și 27 de pagini, numai bune de citit în timpul pauzelor scurte.
Pot să spun că am fost tare interesată de această carte datorită titlului cel puțin ciudat, ce m-a dus cu gândul la poveștile absurde ale lui Ionesco, gen literar ce mie îmi place.
Ei bine, această carte mi-a depășit cu mult așteptările, fiind una dintre cele mai bune lecturi ale mele ale acestui an și având în vedere că am citit deja peste 40 de cărți în aceste prime trei luni din 2020, această afirmație chiar înseamnă ceva.
Ce mi-a plăcut la carte? Totul.
Titlurile au fost bine alese, reprezentând esența povestirii, personajele au fost foarte bine conturate, iar acțiunile lor bine argumentate.
Poveștile întruchipează oameni reali, de zi cu zi, ce trec prin situații cotidiene, dar care prin măiestria Danei reușesc să ne transmită multă emoție, iubire, trădare, furie sau milă.
Dana Nichițelea s-a folosit mult de sarcasm pentru a reda anumite stări ce înfățișează realitatea ce o trăim cu toții, atunci când suntem absorbiți într-un job ce ne face nefericiți sau atunci când rutina zilnică ne face să uităm de tot și de toți.
Avem parte de mici povestiri din timpul copilăriei, când copiii sunt lăsați în grija rudelor pentru ca părinții să plece în străinătate la muncă, din timpul bătrâneței, unde în prim-plan regăsim un motan blând și înțelegător sau chiar de o anchetă pentru o crimă conjugală.
Prin intermediul acestor povestiri, cititorul este pus față în față cu realitatea românească, cu grijile omului de rând și cu speranțele ce niciodată nu se îndeplinesc.
Fiecare povestire are ceva aparte, ceva ce te face să te oprești din lectură pentru câteva minute pentru a rumega puțin la rândurile citite, pentru a le asimila ca proprii experinețe sau întâmplări auzite la prieteni sau la televizor.
Nu am putut să nu mă gândesc la volumul de povestiri scris de Anca Vieru, Felii de lămâie, care se aseamnănă prin oglindirea realității cotidiene.
Recomand cartea cu mult drag, care cu siguranță se va găsi în topul celor mai bune cărți ale anului și vă îndemn să citiți autori români pentru că avem cu ce ne mândrii.
Eu de-abia aștept următoarea cartea de la Dana Nichițelea pentru care am așteptări mari, având în vedere cât de bun a fost acest volum de debut. Cred că vom auzi de ea mulți ani de acum încolo, fiind o voce de citit din literatura română.
4 gânduri despre “Nr. 44 din 2020 – Povestea funcționarului care a devenit cuier, de Dana Nichițelea”