Top 5 mystery & thriller ale lui Hitchcock

Întotdeauna am fost atrasă de filmele vechi, de peliculele de aur care au ceva parte, ceva ce nu găsești în noile apariții cinematografice.

Fie că vorbim de glasul actorilor, care nu se asemănă de nici un fel cu cel modern sau de vestimentația și manierelor personajelor, filmele din anii 40’, 50’ sau 60’ au pentru mine un loc special și în ultimele luni am decis să vizionez cât mai multe din clasicele producții hollywoodiene.

În ultimul timp am o mică obsesie cu filmele lui Hitchcock, care abundă în suspans, mister și personaje impunătoare. Filmele lui sunt celebre în toată lumea datorită originalității create de mâna maestrului originar din Marea Britanie.

Așa că am decis să fac un top al celor mai bune filme mystery and thriller vizionate de mine ce aparțin geniului lui Hitchcock, pentru da, cred că acesta a avut o mână de aur, iar moștenirea lăsată de el va fi prezentă în topul celor mai bune filme și peste secolele ce vor urma.

Țin să menționez faptul că încă nu am apucat să văd Psycho, probabil cel mai cunoscut film al său, din simplul fapt că nu îmi plac filmele de groază și cu toții știm scena aceea din duș ce îmi dă fiori numai când mă gândesc la ea. Cu toate acestea, o să vizionez și acest film la un moment dat și asta numai pentru că știu că este un film de neratat. La fel se aplică situația și în cazul peliculei The Birds.

5.    Rope, 1948, regia Alfred Hitchcock

Brandon și Philip sunt doi tineri, posibil homosexuali, care împart un apartament la New York. Ei se consideră superiori din punct de vedere intelectual prietenului lor David, pe care hotărăsc să-l omoare prin strangularea cu o funie. Cu un cinism împins până la ultimele consecințe, ei depozitează cadavrul într-un cufăr vechi, care va trona în mijlocul casei pe tot parcursul unei petreceri la care este invitat și tatăl victimei.

Pelicula de 80 minute îi are în distribuție pe James Stewart, John Dall și Farley Granger și reprezintă o adaptare după o piesă de teatru scrisă de Patrick Hamilton.

Un film scurt, dar consistent.

MV5BYWFjMDNlYzItY2VlMS00ZTRkLWJjYTEtYjI5NmFlMGE3MzQ2XkEyXkFqcGdeQXVyNjc1NTYyMjg@._V1_

4.    Rebecca, 1940, regia Alfred Hitchcock

Maxim de Winter, un englez bogat, care încă se resimte după moartea soției sale, Rebecca, ia în căsătorie o tânără de condiție modestă. Cei doi se instalează în palatul Manderley, din Cornwall, unde stăpânește cu puteri depline d-na Danvers, menajeră devotată fostei doamne de Winter. Tânăra soție se simte din ce în ce mai apăsată de strania putere pe care o are Rebecca asupra tuturor, chiar și după dispariția sa.

Pelicula de 130 minute îi are în distribuție pe Laurence Olivier, Joan Fontaine, George Sander și Judith Anderson și reprezintă o adaptare după celebra carte scrisă de Daphne du Maurier.

Un clasic ce nu trebuie ratat de nici un fan al genului thriller, fie el al filmelor, dar și al cărților.

51wILMuMXmL._AC_

3.    Rear Window, 1954, regia Alfred Hitchcock

În 1950, undeva în New York, un fotograf, rămâne paralizat în urmă unui accident. Neputând să se deplaseze, Jeff își petrece aproape tot timpul observandu-i pe vecini. Curios să afle cât mai multe, el începe să-l bănuiască pe vecinul de alături că și-a omorât soția. Neputând să facă prea multe de unul singur, el apelează la prietenă lui, Lisa Freemont, și la infirmieră Stella că să-l ajute să facă cercetări.

Pelicula de 112 minute îi are în distribuție pe James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter și Raymond Burr și reprezintă o adaptare după o o povestire scrisă de Cornell Woolrich.

James Stewart uimește din nou, cucerind cinefilii cu măiestria sa.

Rear-Window-1962__48891.1519746157.1280.1280

2.    Vertigo, 1958, regia Alfred Hitchcock

Un fost detectiv din San Francisco este căutat de o veche cunoștință care îl roagă să îi facă o favoare: aceea de a-i urmări soția, care pare a suferi de niște tulburări psihice. Numai că povestea reală este mult mai complexă. Detectivul însă, nu știe nimic despre asta, ci își face doar datoria. O datorie foarte plăcută, de altfel, fiindcă se îndrăgostește de soția prietenului său și ar face orice să o ajute. Orice – în limitele omenești.

Pelicula de 128 minute îi are în distribuție pe James Stewart și Kim Novak și reprezintă o adaptare după un roman scris de Boileau-Narcejac.

Unul dintre filmele mele favorite, o poveste ingenioasă și personaje pe măsură.

0_7kQNL22yLQm6kQBU

1.    Dial M for Murder, 1954, regia Alfred Hitchcock

Filmul ne prezintă povestea lui Tony Wendice, un fost jucător profesionist de tenis care locuiește într-un apartament din Londra împreună cu soția sa cea bogată, Margot. Tony s-a retras din tenis după ce Margot s-a plâns de programul său încărcat, dar între timp ea începe o aventură cu scriitorul american de ficțiune-criminalistcă Mark Halliday. Tony, în secret, știe de această aventură. Motivat de resentimente, gelozie și de lăcomie, Tony pune la cale un plan de a o ucide pe Margot.

Pelicula de 105 minute îi are în distribuție pe Ray Milland, Grace Kelly și Robert Cummings și reprezintă o adaptare după o piesă de teatru scrisă de Frederick Knott.

O poveste simplă, dar stranspusă magistral pe marele ecran, plină de suspans și replici bune, ca să nu mai zic de personaje, care pur și simplu trăiesc povestea în același timp cu spectatorul.

MV5BOWIwODIxYWItZDI4MS00YzhhLWE3MmYtMzlhZDIwOTMzZmE5L2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNjc1NTYyMjg@._V1_UY1200_CR84,0,630,1200_AL_

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s