Nr. 47 din 2020 – Necunoscuta din congelator, de Rodica Ojog-Brașoveanu

Necunoscuta din congelator reprezintă ultima carte scrisă de Rodica Ojog-Brașoveanu, carte ce a apărut în anul 2002 la editura Nemira și care a fost recent reeditată într-un format nou și colorat la aceeași editură.

Până acum nu am găsit vreo carte de la marea doamnă a literaturii polițiste românești care să nu îmi placă, iar lectura de față nu face excepție.

Ceea ce m-a atras în primul rând la carte a fost subiectul mai mult de cât intrigant și atrăgător, foarte bine reprezentant de titlul explicit.

Acțiunea pornește de la Herald Bălăcescu, un angajat al Ambasadei României din Statele Unite ale Americii care se întoarce în țară pentru a-și petrece concediul în apartamentul din București.

Nu mare i-a fost surpriza când descoperă în congelator capul retezat al unei femeii. Anunță poliția și astfel ancheta și misterul încep.

Ușor, ușor întâlnim o sumedenie de personaje, care aparent nu au nici o legătură între ele, dar între care se țes intrigi surprinzătoare. Ecaterina Sofron, o doctoriță antipatică foc, soțul ei blând și șters; familia Drăgușin, ce aparent duc viața perfectă alături de un băiețel precoce; Lola Damian, guvernanta copilului; Dona, împreună cu Toni, iubitul proxenet al mamei sale plecate de mult în străinătate pentru a-și trăi viața; Codruța, sora Donei, o persoană cu deficit mintal care are parte de un copil din afara căsătoriei, cât și o poveste de dragoste interzisă dintre Andreea și Ciprian, o fata de familie bună și un stripper.

Ancheta este condusă de inspectorul Dinu Mănescu, zis și Milord, care are și el parte de intrigi curioase la postul de lucru.

Lista personajelor e lungă și diversă, fiecare jucând un rol important în tabloul pictat cu atâta măiestrie de Rodica Ojog-Brașoveanu.

Pachetului primit de Bălăcescu i se alătură și alte surprize macabre care sunt primite de vecinii blocului, astfel că se caută o legătură între colocatari, ancheta afundându-se în trecutul misterios al acestora.

Punctul de interes principal al lecturii îl reprezintă motivul criminalului de a se debarasa de cadavru într-un mod atât de glaciar și morbid.

Cartea se bucură de toate ingredientele unui roman polițist captivant, menit să te țină în suspans până la ultima pagină. La fel ca și în cazul romanului Răzbunarea sluților, pe lângă partea polițistă, lectura are parte și de o reprezentare a destinului personajelor, cu problemele lor cotidiene și cu aspecte ce țin de împlinirile sau nereușitele lor personale.

Suntem acaparați de mister și de problemele de mult dospite ale unor oameni aparent normali, care sunt gata să explodeze, toate pe fondul unor descrieri ce ne transpun pe străzile Bucureștiului de după Revoluție.

Mi-a plăcut faptul că ițele misterului s-au conectat între ele, cu toate că în primele 100 de pagini totul părea haotic. Mi-au plăcut personajele construite, de unele m-am atașat, pe altele le-am dezagreat din prima clipă, dar toate jucându-și rolul fără cusur.

Bineînțeles că nu au lipsit umorul, sarcasmul și elementele de argou, toate dând culoare și spontaneitate textului.

Stilul inconfundabil al Rodicăi Ojog-Brașoveanu, personajele bine creionate și firul narativ fac această lectură să fie un musai pentru toți iubitorii genului polițist, dar și pentru cei care sunt căutarea unei lecturi de spart rutina.

Niciodată nu mă voi obosi sau plictisi să citesc un mister de-al scriitoarei bucureștene și sper ca pe viitor să îi citesc toată opera pentru că fiecare lectură până acum a fost de bun augur.

Vă recomand cu mare căldură cartea Necunoscuta din congelator, cât și toate celelate romane ale sale, care deși sunt presărate cu clișee, rămân lecturi naturale și pline de farmec.

Publicitate

Un gând despre “Nr. 47 din 2020 – Necunoscuta din congelator, de Rodica Ojog-Brașoveanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s