Pare că am intrat într-o atmosferă crime fiction de ceva timp, acest gen fiind majoritar printre lecturile mele. Mă bucur că am în biblioteca proprie cărți în limba engleză cu care să mă delectez, acest gen mystery and thriller fiind acceptabil atât ca subiect cât și ca dificultate în ceea ce privește limba.
Mi-am propus să citesc minim o carte în engleză pe lună, fiind un exercițiu numai bun pentru creier, dezvoltându-mi vocabularul în același timp.
Așadar, ultima carte citită în luna martie este Raven Black, scrisă de Ann Cleeves.
Eu o aveam în plan pe această scriitoare britanică de ceva vreme, asta după ce am văzut că a fost supranumită ca fiind noua Agatha Christie, lucru ce nu e de lepădat cu una sau două. Cum deja probabil știți, eu sunt o fană înfocată a Agathei, al cărei stil nu cred că îl poate copia nimeni, nici măcar Sophie Hannah care a primit acordul fundației celebrei scriitoare pentru a-l putea readuce la lumină pe Poirot.
Ei bine, Ann Cleeves nu este Agatha Christie, este mai mult un Jo Nesbo cu tente de Agatha Christie. Stilul ei se aseamănă foarte mult cu genul nordic, asta poate pentru că acțiunea romanului Raven Black are loc în regiunea Shetland din nord-estul Scoției, unde temperaturile scad foarte mult.
Raven Black este primul roman din seria Shetland, serie lansată în anul 2006 și care până în prezent se bucură de 8 cărți și de un serial pe BBC.
Lectura de față ne aduce în prim plan 2 adolescente care în noaptea de Anul Nou îi fac o vizită surpriză singuraticului Magnus Tait, ai cărui casă se află pe un deal îndepărtat.
Câteva zile mai târziu, Fran Hunter, o femeie divorțată și mamă a unei fetițe de câțiva anișori, găsește trupul înghețat al uneia dintre adolescente aproape de casa ciudatului Magnus. Cadavrul fetei este în plin proces de ciugulit de niște corbi negri care sunt în căutare de hrană.
În fruntea anchetei îl avem pe Jimmy Perez, un inspector care trebuie să găsească vinovatul, asta cu toate că toată lumea îl acuză pe Magnus.
Trecutul misterios își face apariția pentru că Magnus a mai fost acuzat de o crimă în urmă cu opt ani, dar trupul fetiței de 11-12 ani nu a fost niciodată descoperit.
Mi-a plăcut cartea, lectura fiind plăcută, rapidă și plină de suspans și mister. Am întâlnit multe elemente nordice, cum ar fi suspansul lent, care se întinde pe porțiuni mai mari față de thillerele obișnuite.
Avem parte de multă zăpadă și mult frig, ceea ce face ca orice crimă să sune mai bine, „de vină” fiind, din nou, thrillerele nordice.
Personajele au fost dezvoltate îndeajuns încât să le suspectezi pe toate și să îți alegi de parte cui vrei să fi. Mi se pare vital ca într-o anchetă de omucidere să ai preferați și personaje antipatice, iar acest lucru se poate face doar dacă scriitorul reușește să te implice emoțional în poveste, lucru pe care Cleeves îl reușește cu brio.
Dozele de mister și suspans au fost eliberate pe rând, fiecare capitol venind cu elemente noi și revelatoare în ceea ce privește cazul anchetat.
Finalul a fost surprinzător, așa cum îi stă bine unui roman bun de crime fiction.
Thrillerul psihologic Raven Black captivează cititorul din primele pagini, dovadă o face prestigiosul premiu primit de Ann Cleeves pentru cel mai bun roman polițist al anului 2006.
Eu am citit cartea în 2 șederi pentru că am avut timp și pentru că am fost prinsă în lectură, dar în ciuda elementelor bine creionate de Cleeves, parcă tot a lipsit ceva care să o facă să ajungă în topul cărților mele preferate de mystery and thriller. Sau poate încă nu am intrat cu totul în lumea Shetland și trebuie să mai citesc și următoarele romane din serie pentru a fi captivată întru totul. 😉
Eu vă recomand cartea cu mare căldură, care deși nu este o nouă aventură de-a lui Poirot, este o carte calitativă din aria mystery and thriller. Eu sper să mai citesc și alte romane de la Ann Cleeves, aceasta având un stil plin de suspans și mister ce își merită locul în lista lecturilor fiecărui iubitor de acest gen.
2 gânduri despre “Nr. 49 din 2020 – Raven Black, de Ann Cleeves”