Nr. 52 din 2020 – Afaceri de familie, de Teodora Matei

Afaceri de familie este cel de-al treilea roman din seria „Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan” scris de Teodora Matei.

Acest volum este precedat de Lumări Vii, roman ce a fost lansat în anul 2018 și de În mintea comisarului, lansat în 2017.

Întotdeauna voi spune da unui roman polițist, iar atunci când acesta vine la pachet cu un personaj ușor comic și un caz intrigant, nu am cum să pun cartea jos până nu o termin.

Așadar, lecturarea cărții a fost una rapidă și antrenantă, tipică pentru un roman polițist bun. Mă bucur tare mult când citesc cărți bune ale scriitorilor români și pot să spun că sunt și mai fericită atunci când citesc romane polițiste autohtone pentru că și noi avem acest gen dezvoltat mult și bine, așa că vă invit să le dați o șansă și vă asigur că nu veți regreta.

Eu pe Teodora Matei am mai întâlnit-o doar o singură dată, în antologia Gastro Noir, pe care de asemenea ve-o recomand, fiind ceva ce merge de minune în aceste timpuri încercate.

Stilul doamnei Matei este unul curat, fără prea multe metafore inutile, ceea ce mie îmi place de minune. A conturat acțiunea romanului cu degajare, dar și cu doze zdravene de suspns, așa cum îi stă bine oricărui roman polițist.

Avem de-a face cu un caz interesant, care atrage prin misterul pur cotidian. Un bătrân suferă un accident vascular în urma unei tâlhării stradale și este dus la spital. Acolo, în buzunare îi sunt descoperite 2 identități, ambele valide și valabile. Până la urmă, cine este acest bătrân și ce legătură are cu tâlharul necunoscut?

La aceste două întrebări vor încerca să răspundă comisarul Anton Iordan și inspectorul principal Sorin Matache, ai căror anchetă vor dezgropa trecutul bărbatului.

Cazul ce pare la început a fi o simplă neînțelegere sau o spălare de indetități se adâncește, urmând ca probleme din trecut să își facă apariția în prezent.

Anton Iordan este denumit un comisar „ușor infidel”, cu toate că joacă la două porți cu acte în regulă. Însă, aventura lui de vreo 3 ani de zile nu îl face un nefamilist, ba mai mult, în unele momente pare și că regretă ieșirile târzii. Cu toate acestea, se simte perfect în control, având conștiința împăcată și lucrând din greu la caz.

Mi-a plăcut cum a fost creionat personajul principal, care are mult șarm și lipici la cititori. Relația dintre el și partenerul de anchetă, inspectorul Matache, este una tipică pentru romanele polițiste, făcând o echipă de invidiat.

E adevărat că unele momente sunt puțin previzibile, dar asta nu m-a deranjat foarte tare, neafecând fluiditatea faptelor.

Acțiunea este bine conturată, cu detalii desprinse din viața reală, ceea ce dă veridicitate faptelor, un element crucial în genul polițist.

Recomand cartea cu mare drag, este un roman de citit pe nerăsuflate, cu multă poftă, ce destinde cititorul și îl pune în poziția comisarului, anchetând cazul din toate unghiurile.

Bogdan Hrib a spus că își dorește ca această serie să fie cât mai bogată, lucru pe care îl susțin și eu, sperând ca poate anul viitor să ne mai revedem cu Anton Iordan.

Închei prin a spune că luna aceasta puteți profita de oferte foarte bune la romanele Tritonic, pe care le găsiți pe Libris cu o reducere de 20%.

Spor la citi și stay healthy!

Publicitate

5 gânduri despre “Nr. 52 din 2020 – Afaceri de familie, de Teodora Matei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s