Nr. 54 din 2020 – Aleea cu licurici, de Kristin Hannah

Aleea cu licurici este o carte scrisă de Kristin Hannah apărută la editura Litera în colecția Blue Moon.

Eu am tot văzut-o pe Hannah în ultimii ani, dar era ceva ce mă oprea din a încerca o operă de-a ei, crezând că e mai mult romance, gen pe care eu îl citesc foarte rar. Ei bine, am primit această carte la Secret Santa anul trecut, așa că am zis să îi dau o șansă, mai ales fiindcă am auzit lucruri tare bune despre ea de la câțiva bookstagram-eri de încredere.

Ei bine, mare mi-a fost mirarea când am descoperit că îmi place tare mult. Trebuie să recunoasc că am fost puțin reticentă atunci când am văzut numărul mare de pagini, aproape 500, dar acestea au curs repede și lin, având parte de o lectură plăcută și emoționantă.

Cartea ne spune povestea a două fete, Tully și Kate, care ajung să fie prietene timp de mai bine de 30 de ani, trecând prin toate momentele vieții împreună. Este o carte despre prietenie, dar și despre alegerile de zi cu zi ce le schimbă viața total.

Povestea lor începe în vara anului 1974, atunci când Kate Mularkey își acceptă viața de mediocritate. Se îmbracă de la second hand, nu are prietene la școală și este mai tot timpul evitată ori unde merge. La polul opus o regăsim pe Tully Hart, fata populară, de care toată lumea este instantaneu atrasă, dar care nu are parte de o viață de familie fericită, fiind părăsită de mamă la fiecare câțiva ani.

Cele două puncte de vedere se întretaie în nararea cărții: Katy, sortită mediocrității și Tully, ai cărei viitor arată foarte strălucit. Cele două devin prietene din pură întâmplare, dar își promit să rămână așa pentru totdeauna, ajungând ca până la sfârșitul verii să fie de nedespărțit.

Tully vrea să fie un reporter de succes și o convinge și pe Kate să o urmeze pe calea aceasta. Cele două se bazează una pe alta în absolut tot, dar vor exista și câteva evenimente care le vor pune prietenia la încercare.

Până la urmă, Kate își dă seama că jurnalismulnu este pentru ea și preferă să se mulțumească cu o viață de familie normală. Cu toate acestea, avem parte de puțină dramă, având în vedre că soțul lui Kate a fost inițial îndrăgostit de Tully, dar aceasta l-a refuzat, așa că acesta s-a dat bătut și a ales-o pe Kate.

Am rămas și eu surprinsă la cât de mult mi-a plăcut, mai ales fiindcă intrasem într-o perioadă în care nici o lectură nu mă atragea foarte mult, dar lecturarea acestei cărți mi-a readus pofta pentru citit.

Am avut parte de o lectură de viață, în care furia, durerea, gelozia, cât și bucuria și dragostea au fost experimentate de cele două personaje. E adevărat că lectura prezintă și câteva clișee prea bine cunoscute, dar acestea nu m-au deranjat cât de puțin.

Kristin Hannah reușește să realizeze un portert complex și emoționant al unei prietenii de-o viață ce trece prin multe încercări.

De curând am aflat că Aleea cu licurici are parte și de continuare, Dincolo de stele, pe care o pun pe listă. Nu cred că era nevoie de o continuare, dar rămâne de văzut cât de mult își păstrează din veridicitate și emoție.

Recomand cartea cu mult drag, pentru mine a fost o lectură surprinzătoare, cu câteva clișee, dar și cu multă tensiune, încărcătură emoțională și lecții de viață.

Publicitate

4 gânduri despre “Nr. 54 din 2020 – Aleea cu licurici, de Kristin Hannah

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s