Tribul Mentorilor: Scurte sfaturi de viață de la cei mai buni din lume este o carte de non ficțiune scrisă de Timothy Ferriss care a apărut chiar anul acesta la editura ACT și Politon.
Aceasta este prima carte citită de la Tim Ferriss, dar la cât de mult mi-a plăcut Tribul Mentorilor, îi adaug și celelalte 3 cărți pe listă: 4 ore – Săptămâna de lucru, 4 ore – Corpul și Instrumentele Titanilor, toate fiind bestselle-uri internaționale, pe care, de asemenea, le puteți găsi traduse la ACT și Politon, atât în format fizic, cât și ca Ebook sau audiobook.
Cartea poate speria pe oricine prin volumul mai mult decât intimidant. Cu siguranță că nu este o carte de citit într-o zi sau două, ci mai mult o lectură de lungă durată, la care să revii ori de câte ori ai nevoie de puțină inspirație.
Eu am citit-o pe parcursul a 4 săptămâni, cam 100 de pagini o dată și de fiecare dată când o puneam jos simțeam că am mai multă energie și eram gată să încep munca pentru a-mi îndeplini visurile profesionale.
Tribul Mentorilor este o carte ce te face să vrei să fii mai bun, care te împinge de la spate, care îți șoptește că se poate, că visul tău nu e o prostie și care încearcă să te motiveze să fii cea mai bună și mai de succes versiune a ta.
Tim Ferriss a scris această carte dintr-o nevoie proprie, nevoie care seamănă cu cea a omului de rând, aceea de a fi blocat și de a nu știi pe unde să o iei și ce să faci. Când a împlinit 40 de ani, acesta s-a trezit fără o busolă clară în față, în jurul căruia prietenii de aceeași vârstă se stingeau din diferite motive de sănătate. Așa că și-a dat seama că are nevoie de o schimbare și de ajutorul altor persoane.
S-a decis să culeagă sfaturi înțelepte de viață de la oameni care au reușit prin multă muncă să își dezvolte propria afacere sau stil de viață și să își trăiască viața în cel mai bun și sănătos mod posibil.
Tim Ferriss a trimis un set de 11 întrebări la peste 100 de oameni de succes din diferite sectoare de activitate, cum ar fi: sport, software, medicină, literatură, dezvoltare personală, antreprenoriat sau actorie.
Întrebările pot părea banale la început, dar dacă stai să te gândești puțin la ele, dacă le rumegi și încerci să le dai un răspuns, atunci ele chiar conțin o esență foarte importantă ce ajută omul de rând.
„Ce carte cumperi cel mai adesea cadou?„ – „Ce obiect sub 100 de dolari a avut cel mai mare impact asupra vieții tale?” – „Cum a reușit un eșec, veritabil sau doar aparent, să-ți pregătească drumul spre succes?” – „Ai un obicei neobișnuit sau un lucru absurd care îți place?” – „Ce faci cânt te simți copleșit sau când nu te poți concentra?”
Fie că vorbim de Larry King, realizator de mare succes de talk-showuri din Statele Unite ale Americii; scriitorul izraelian Yuval Noah Harari; cea mai mare actriță de teatru burlesc la nivel mondial, Dita Von Teese; actori precum: Ben Stiller, Ashton Kutcher, Joel McHale sau Joseph Gordon-Levitt; comediantul Jimmy Fallon; jucătoarea profesionistă de tenis Maria Sharapova; copilul minune al șahului Josh Waitzkin; fondatoarea publicației The Huffington Post, Arianna Huffington; autorul celei mai bune cărți de business din toate timpurile Tom Peters; celebrul regizor David Lynch sau cea mai rapidă înotătoare din America, Dara Torres, toți cei intervievați au venit cu răspunsuri concise dar pline de însemnătate.
E adevărat că unii nu au spus nimic nou sau au fost mult prea vaști, dar majoritatea au pus accent pe muncă și pe sănătatea mintală.
Am încercat să asimilez cât mai multă informație, așa că mi-am subliniat pasajele care mi s-au părut cele mai relevante pentru mine. Au fost multe citate, atât din partea mentorilor, cât și a lui Tim, care oferă cititorului o colecție întreagă menită să inspire și să motiveze.
Sunt foarte multe care mie mi-au plăcut și pe care le-am notat, din care vă scriu aici câteva:
„Suferința este un moment de claritate în care nu mai poți nega adevărul unei situații și ești forțat să treci printr-o schimbare incomodă.”
„Uneori… faptul că nu obții ce vrei îți deschide ușa spre obținerea lucrurilor de care ai nevoie.”
„Integritatea este singurul drum pe care nu te vei rătăci niciodată.”
„Dacă ai îndrăzneală, ai depășit deja 99% din restul populației.”
„Ești o persoană demnă de iubire. Nu trebuie să faci nimic pentru a dovedi asta. Nu trebuie să câștigi dragostea. Trebuie doar să exiști.”
Un alt aspect care mi-a plăcut tare mult a fost multitudinea de cărți recomandate, în top situându-se cartea lui Viktor E. Frankl – Omul în căutarea sensului vieții, carte ce a fost menționată de cel puțin 30 de ori. Un alt scriitor recomandat des a fost Ayn Rand, pe care am adăugat-o și eu pe listă, împreună cu lectura lui Viktor E. Frankl.
Cartea se pretează atât adolescenților, cât și oamenilor de afaceri, cei care vor să înceapă o afacere, cei pasionați de sport, de cultură, artă, literatură sau medicină. Bineînțeles că nu ai cum să îi aprobi pe toți, dar asta e și ideea, un mozaic de păreri din care să culegi ceea ce e bun și folositor pentru tine, personal.
Practic, cartea îți oferă diferite perspective de a privi, înțelege și aborda viața, atât viațape plan personal, cât și în ceea ce privește aspirațiile profesionale.
Unul dintre cele mai importante sfaturi primite este faptul că sănătatea mintală contează cel mai mult, este mai importantă decât orice succes profesional, iar pentru a fi sănătoși mintal trebuie să fim fericiți. Meditația este cel mai folosit remediu împotriva stresului, ce aduce bunăstare și liniște.
Nu vreau să mă lungesc foarte mult, cu siguranță sunt alții care se pot pronunța mult mai bine decât de mine, dar cert e că vă recomand cartea cu mare drag, pentru mine a fost o lectură inspirațională, de care aveam nevoie și la care voi reveni în viitor.
Sper să apuc să citesc și celelalte 3 cărți ale lui Ferriss cât de curând, fiind un scriitor ce îmi place, ce nu se lungește foarte mult, asta în ciuda numărului mare de pagini pe care cărțile lui le au.
Vă las mai jos link-ul către site-ul lui pentru a putea căuta și alte informații, prin care se numără o serie lungă și bogată de podcast-uri ce merită ascultate https://tim.blog/.
Un gând despre “Nr. 55 din 2020 – Tribul Mentorilor: Scurte sfaturi de viață de la cei mai buni din lume, de Timothy Ferriss”