Nr. 61 din 2020 – Moderato cantabile, de Marguerite Duras

Moderato cantabile este un roman scris de Marguerite Duras apărut în anul 1958.

Cartea s-a bucurat de un succes uriaș, vânzând peste jumătate de milion de exemplare, fiind temelia faimei scriitoarei franceze.

De la Duras eu am mai citit India song, o piesă de teatru pe care am inclus-o într-un maraton de 7 CĂRȚI în 7 ZILE anul trecut. Totodată, am văzut filmul Hiroshima mon amour, peliculă scrisă de ea ce a cunoscut un succes uriaș în anul 1959.

Moderato cantabile este mai mult o nuvelă de 96 de pagini ce ne prezintă o săptămână din aparenta banală viață a unei femei pe numele de Anne Desbaresdes.

Anne își duce în fiecare zi fiul pentru a lua lecții de pian de la o doamnă foarte severă, Mademoiselle Giraud. În prima zi prezentată, Anne observă o crimă ce are loc în stradă unde o femeie este ucisă din gelozie de iubitul său.

Anne nu poate uita această întâmplare și astfel în fiecare zi se reîntoarce la cafeneaua unde a fost ucisă femeia unde alături de Chauvin, un șomer, își imaginează viața celor doi amorezi și ce anume a dus la acea crimă odioasă.

Lectura cucerește cititorul prin simplitate și banalitate, dar și prin emoția și delicatețea cuvintelor. Anne se simte atrasă de această femeie ucisă și parcă ar fi vrut ca ea să fie în locul ei, poate așa ar avea ceva incitant în viața ei.

Se îmbată alături de acest necunoscut pentru a simți ceva, viața ei fiind o buclă continuă de banalitate și plictiseală amară.

Cartea aceasta o am de la biblioteca județeană, fiind pusă la dispoziția oricui, ajungând să fie casată de pe rafturile acesteia. Așa că și-a găsit un cămin la mine acasă, iar zilele trecute am zis să o și citesc fiind atât de accesibilă din punct de vedere al paginilor.

Mi-a plăcut romanul, a fost ca o gură de aer proaspăt, pagini îmbibate cu emoție și peisaje ce te atrag imediat în povestea simplă.

Personajul principal nu a fost tocmai pe gustul meu, dar tocmai inerția și neputința ei fac deliciul cărții. De asemenea, trebuie să recunosc că aveam în minte un alt final, dar viziunea lui Duras a fost una mai accesibilă.

Lecturarea cărții poate părea la începul anostă și fără sens, dar dacă continui cu citirea detaliilor vei descoperi o viață de zi cu zi familiară și sentimente cu care mulți ne confruntăm.

Recomand cartea, nu știu dacă se mai poate găsi prea ușor, poate la anticariate, ediția mea este din anul 1974, dar se prezintă într-o condiție de individiat.

De asemenea, am găsit pe YouTube și ecranizarea italienească a cărții ce poate fi vizionată gratuit mai jos:

Publicitate

3 gânduri despre “Nr. 61 din 2020 – Moderato cantabile, de Marguerite Duras

  1. Îmi place să citite blogul tău pentru că aduci la viață cărți pe care alții nu le-ar citi sau de care nu am auzit niciodată și în felul acesta reușești să ieși un pic din tipar. Felicitări pentru recenzii și spor la citit, draga mea!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s