Orașul cu salcîmi este primul roman al scriitorului interbelic Mihail Sebastian, publicat în anul 1935.
Am vrut de ceva timp să citesc acest roman, asta după ce mi-a plăcut tare mult Accidentul, Sebastian fiind un nume foarte cunoscut al literaturii românești.
Orașul cu salcîmi este un roman adolescentin ce urmărește maturizarea Adrianei Dunea, o fiică de burghezi din provincie.
Trecerea de la adolescență la maturizare este una delicată și plină de sentimente de dragoste, trădare și ură, cât și de transformări fizice ce stânjenesc la început, dar care mai apoi sunt etalate cu mândrie de protagonista romanului.
Cartea cucerește prin sensibilitate și fraze scrise cu delicatețe, punând accent pe emoțiile personajelor.
Suntem părtașii maturizării Adrianei, care trece de la jocuri copilărești la priviri stinghere aruncate băieților din jur. O vedem amorezată de propriul văr, căruia îi fură chiar și un sărut, iar mai apoi se axează pe relația cu Gelu, verișorul celei mai bune prietene a ei, Cecilia.
Iubirea cu Gelu o poartă pe coclaurile provinciei, dar și a Bucureștiului de altădată, toate fiind acompaniate de o muzicalitate atât figurativă, cât și pe plan propriu, Adriana fiind o împătimitoare a pianului.
Cartea ne înrămează o iubire ce începe ca o idilă inocentă, care mai apoi se dilată într-o pasiune tulburătoare ce schimbă iremediabil destinele amorezilor.
Mi-a plăcut tare mult cartea, care deși nu excelează în spectaculos, atrage cititorul prin simplitatea și timiditatea specifică anilor interbelici.
O părere generală a textului ar fi că este o poveste tristă, în ciuda anilor plini de viață a personajelor. Romanul ne aduce în prim plan importanța deciziilor care ajung să schimbe destinele unor oameni.
Recomand cartea cu mare drag, este o lectură diferită de literatura de astăzi, care pune accent pe emoția cuvintelo, relatând o iubire adolescentină care aduce la maturizare sentimentală și fiziologică aunor personaje conturate cu mare delicatețe de Mihail Sebastian.
Felicitări pentru recenzie. Uneori simplitatea e mai frumoasa decât o avalanșă de detalii pentru că în felul acesta ajunge mai ușor la inimă cititorului.
ApreciazăApreciază
Exact! Și chiar asta face Sebastian ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană