Nr. 64 din 2020 – Mr. Mercedes, de Stephen King

Mr. Mercedes este prima carte din seria Bill Hodges scrisă de Stephen King.

Cred că King nu are nevoie de nici o introducere în literatura universală fiind deasupra tuturor în ceea ce privește genul thriller. E adevărat că probabil sunt alții care scriu mai bine decât el, dar toate cărțile lui au un lipici la public fenomenal, de nu ai cum să le lași din mână.

În anul 2014 King a lansat primul volum dintr-o trilogie ce îl are în prim plan pe detectivul ieșit la pensie, Bill Hodges, cartea ce a apărut un an mai târziu la editura Nemira.

Mr. Mercedes este prima întâlnire dintre cititor și detectiv, pe care îl regăsim în camera de zi, pierzând timpul la televizor și comtemplându-și viața, dacă mai are vreun rost să o continue sau nu. Nimic neobișnuit până acum, King pare să se folosească de rețeta unui roman polițist de succes, mai ales când în peisaj apare un caz nerezolvat de el, ce pare că acum își va găsi criminalul.

În urmă cu un an de zile, sute de oameni stau înfrigurați la coadă în așteptarea deschiderii târgului de joburi. Din senin, un Mercedes se apropie și calcă peste mulțimea adunată, ucigând opt oameni și rănind alți 15. Șoferul fuge de la locul crimei, abadonează mașina furată și se face nevăzut.

Bill, împreună cu toată echipa sa nu reușesc să dea de făptașul nemilos, astfel că acesta este nevoit să se pensioneze având pe conștiință sângele atâtor oameni nevinovați.

Însă, lucrurile se schimbă la câteva luni după pensionare, atunci când Bill primește o scrisoare anonimă de la cel care revendică atacul sângeros. Fostul detectiv este imediat reaprins la viață și începe să cerceteze cazul fără a implica polițiași foștii colegi.

Față de alte romane polițiste, în cazul de față știm cine este criminalul, Brady Hartsfield, un tânăr ce lucrează la un magazin cu produse electronice, cu o mamă adulteră și un trecut violent.

Capitolele alternează între cei doi, astfel că avem parte de o cursă de-a șoarecele și pisica. Mi-a plăcut romanul, lectura a avut parte de mult suspans, cu toate că i-a lipsit elementul extraordinarului.

Au fost multe detalii clișeice, dar cumva King a reușit să țină antrenant ritmul pe tot parcursul poveștii.

Nu pot să zic că am fost impresionată de detectivul Hodges, dar sunt sigură că în următoarele două romane din serie personajul său se va contura mai mult.

Mă așteptam la un astfel de sfârșit, care, din punctul meu de vedere, a fost mult prea previzibil, dar au existat și anumite puncte în carte ce m-au surprins plăcut.

Per total, cred că King are cărți mult mai bune, dar nici aceasta nu este de lepădat. Față de Misery sau The Shinning, Mr. Mercedes este un roman polițist decent, cu elemente clasice și personaje tipice.

Cu toate că acest roman nu m-a dat pe spate, eu de-abia aștept să citesc și celelate două romane din serie, având încredere deplină în stilul lui King.

Publicitate

5 gânduri despre “Nr. 64 din 2020 – Mr. Mercedes, de Stephen King

  1. Un nou scriitor adăugat în lista „De citit într-o viață”. Dacă m-ai convins cu Agatha, de ce să nu îl încerc și pe el, că doar nu o fi foc😂😂. Felicitări pentru recenzie, draga mea.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s