Dacă urmăriți Ciobanul de azi de ceva timp probabil că ați observat că îmi plac romanele polițiste. Acest gen literar are ceva special ce atrage cititorul și nu îl lasă din mrejele sale până când citește ultima pagină, atunci când criminalul e prins, detectivul își găsește o formă de bunăstare fizică și emoțională, iar comunitatea se simte cât de cât în siguranță, asta pâna la ivirea următoarei provocări.
Pasiunea mea pentru genul polițist a început cu Crimele din Midsummer, continuând cu Hercule Poirot sau, mai nou, Dexter sau Mindhunter, cu toate că acestea din urmă sunt mai mult croite pe genul psihologice, dar tot au ceva polițist în ele 😉
Literatura românească, așa cum aveam eu să aflu în ultimele luni, stă foarte bine la capitolul genului polițist. Ba mai mult, avem parte de câteva serii tare apreciate de publicul român care urmăresc anchete interne sau internaționale ce prind hoți profesioniști, ucigași, traficanți sau orice fel de infractori de talie mică sau mare.
Editura Tritonic este locul unde ar trebui să căutați astfel de mistere, aceasta lansând tot mereu câte un roman nou dintr-o serie deja consacrată sau inițind un nou detectiv sau inspector.
Așa că m-am gândit să scriu un mic articol cu 5 serii polițiste care au văzut lumina tiparului la editura Tritonic, serii ce au parte de mult suspans, mister și dramă. Am inclus și link-ul către site la fiecare carte menționată pentru a vă fi mai ușor să căutați mai multe detalii despre fiecare lectură în parte.
5. Seria Walther Funch – Aurel Cărășel
În prim plan îl avem pe Walther Funch, care după cum se prezintă singur, e doar un cititor pasionat de romane polițiste, dar care el însuși este un detectiv profesionist, oarecum german prin naștere, puțin cam sărit de pe fix, dar bun profesionist, iute la mânie și nu prea arătos, băiat descurcăreț și cu inițiativă.
Din seria Walther Funch fac parte:
4. Mandale și moarte albă la hacienda
4. Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan – Teodora Matei
Chiar de curând am făcut cunoștință cu comisarul Anton Iordan, un bărbat bine făcut, ajuns la a doua tinerețe, care deși își iubește familia, nu îl lasă inima să nu își chiorască ochii după alte femei. Este un bun detectiv, care se bazează mult pe propriul instinct și care nu se sfiește să se folosească de propriul șarm pentru a obține ceea ce își dorește, atât pe plan profesional, cât și personal.
Pe Anton Iordan îl puteți citi în:
2. Lumânări vii
3. Afaceri de familie, recenzată de mine aici
3. Seria Vagabond – Lucian Dragoș Bogdan
Dinu Căbulea este protagonistul seriei Vagabond, care, așa cum îi sugerează și titlul, este plasată în preajma oamenilor străzii. Dinu se vrea a fi un detectiv amator, care vrea să deconspire infractorii, iar pentru asta se deghizează în vagabond pentru a nu atrage atenția. Eroul nostru trece prin mai multe stagii, de la o criză de identitate iminentă, la probleme în familie sau urmări de ucigași ca în filme, care ne duc într-o călătorie plină de aventură, având lipici la cititori datorită caristmei și credibilității personajului său.
Pe Dinu îl regăsim în:
1. Vânătorii de capete, recenzat de mine aici
Tot din seria Vagabond face parte și povestea Femeia din portbagaj, care este scrisă în colaborare cu Jacky Schwartzmann, autor lyonez.
2. Seria Gigi Alexa
Această serie nou apărută o are ca protagonistă pe Gigi (Regina) Alexa, un medic legist ce se confruntă cu un caz aproape de nedeslușit, asta pe fondul unui trecut mai delicat pe care va trebui să îl readucă la suprafață. Mi-a plăcut tare mult această carte, care are toate ingredientele de a fi un mystery thriller bun: o intrigă bine gândită, personaje bine conturate și o acțiune rapidă și captivantă. Recenzia o găsiți aici.
Gigi Alexa este la început de eroină, așa că o puteți urmări doar în romanul Iarna crimelor perfecte, dar, conform spuselor autoarei, ne așteaptă o nouă aventură cu ea în prim plan în această toamnă.
P.S. Tony Mott este și autoarea unei alte serii de mare succes, seria Julieta, care conține 3 romane numai bune de savurat.
1. Seria Stelian Munteanu
Din prima clipă când am citit Filiera grecească am știut că am găsit o serie pe placul meu, cu un protagonist caristmatic, plin de umor și sprinten la minte.
Stelian Munteanu este fost jurnalist, anchetator și purtător de cuvânt la Poliția Municipiului București, actual editor de carte, un om cu mult șarm, divorțat, tată al unei fetițe drăgălașe și o personalitate debordantă și perfectă pentru profilul unui erou al unei serii de succes, ficare roman cunoscând deja mai multe ediții.
Pe Stelian Munteanu îl regăsim în următoarele lecturi:
1. Filiera grecească, recenzată de mine aici
2. Blestemul manuscrisului, scris în colaborare cu Răzvan Dolea; recenzia mea aici
3. Somalia, mon amour, în colaborare cu Sofia Matei; recenzia mea o găsiți aici
6. Reziliență
Totodată, Stelian mai apare și în 3 + 1 / Stelian Munteanu se întoarce, în volumul de povestiri Vânătoarea de asfințituri pe strada 42 și într-o povestire din antologia Gastro Noir.
Sper că v-au plăcut recomandările mele, vă aștept să le descoperiți în tihnă pentru că fiecare serie este scrisă cu multă trudă și imaginație și pentru că merită să citim scriitori români ce scriu captivant.
Un gând despre “5 serii polițiste românești”