Cărți noi vs cărți vechi

Îmi place tare mult să stau cu ochii în cărți, să le iau de pe raft, să le ating, să le răsfoiesc, să le miros și bineînețeles, să le citesc.

Am destul de multe cărți noi, dar și foarte multe cărți vechi, ce datează de peste 20-30 sau 50 de ani. Pe toate le prețuiesc în aceeași măsură, mă bucur când adaug o carte nouă în bibliotecă, dar și când răsfoiesc cu migală paginile unei cărți mai vechi.

Așa că m-am gândit să scriu câteva cuvinte despre acest subiect, în special despre diferența dintre cărțile noi față de cele vechi, de ce le preferăm pe cele noi sau de ce le prețuim mai mult pe cele vechi.

Cărțile noi

– ești primul care o citește

– starea cărții, a copertelor și a paginilor este foarte bună

– mirosul acela proaspăt de cerneală

– sprijini piața de carte

– ai parte de ultimele noutăți literare

Cărțile vechi

– mirosul de carte veche e unic

– poți găsi adevărate comori ce nu mai sunt disponibile în librării

– fiecare carte veche spune povestea celui ce o deține și prin ce aventuri te-a urmat

– ajuți la reciclarea hârtiei

– repui în funcțiune o operă de mult uitată și prăfuită

– preț mai avantajos

Cărțile vechi și cele noi au multe lucruri în comun, cel mai important fiind că spun o poveste și că îți transmit o anumită stare atunci când le citești sau te învață ceva ce vei avea cu tine pentru o lungă perioadă de timp.

Totodată, poți oferi în dar atât cărți noi, cât și cărți vechi. Sunt mulți care apreciază o carte mai veche, și implicit mai rară, în detrimentul oricărei noutăți, dar sunt și mulți care nu ar știi să prețuiască o lectură ce are mai mult de 10 ani.

Lumea preferă cărțile noi pentru că sunt noutăți editoriale și astfel pot să citească cele mai noi lecturi apărute pe piață. Totodată, găsim pe internet, pe site-urile editurilor sau librăriilor multe cărți noi la reduceri substanțiale, ceea ce ispitește orice cititor.

Cărțile vechi au însă o valoare sentimentală și financiară mult mai mare, de aceea sunt și foarte mulți colecționari care vânează cărți de colecție. O carte pe care ai moștenit-o de la bunica are o valoare mult mai mare decât o carte nou apărută. Este o întreagă istorie în spatele acelei cărți, cine știe cum a putut bunica să intre posesia ei și pe unde a fost umblată și mutată.

Cărțile vechi îți oferă un sentiment de longevitate, faptul că atâtea cuvinte și pagini au rezistat trecerii timpului te face să te simți să ții în mână o bucată de istorie dintr-o lume necunoscută ție.

Cred că argumentul cel mai important pentru care se preferă cărțile noi în detrimentul celor vechi este că acestea îți oferă posibilitatea să îi fi primul cititor. Îți pui amprenta pe ea și știi că nimeni nu a mai răsfoit-o sau descoperit-o înaintea ta, ceea ce, trebuie să recunosc, te face să te simți bine.

Pentru mine, personal, nu cred că e o luptă între cele noi și cele vechi, neputând alege un favorit. Iubesc mirosul cărților noi, dar și cel vechi, îmi plac noutățile editoriale, să fiu la curent cu ce apare, dar tot timpul mă voi întoarce la clasici cu inima deschisă. Așa că, până la urmă, contează povestea din carte și ceea ce îți aduce lectura.

Eu vă îndemn să le cumpărați pe toate, să sprijiniți anticariatele, librăriile, editurile, să le prețuiți, și cel mai important, să le citiți.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s