Nr. 71 din 2020 – Forma apei, de Andrea Camilleri

Forma apei este prima carte din seria Comisarul Montalbano, scrisă de italianul Andrea Camilleri.

Cu rușine trebuie să recunosc că aceasta este prima mea întâlnire cu faimosul comisar Salvo Montalbano, dar cu siguranță nu și ultima. 😉

Forma apei a fost scrisă în urmă cu aproape 30 de ani, în anul 1994, urmând ca 8 ani mai târziu să își facă debutul pe scena internațională, fiind tradus în limba engleză, de acolo începând succesul fenomenal simțit de scriitorul sicilian Camilleri.

Premisa cărții este una simplă, dar bine construită. Un om de afaceri și politician, pe numele de Silvio Luparello, este găsit mort într-un loc denumit sugestiv „stâna”. Decesul său este repede clasat ca moarte accidentală, cu toate că trupul îi este găsit într-o poziție indecentă și compromițătoare.

„Stâna” este un rai al proxeneților, traficanților și prostituatelor, așa că eroul nostru simte nevoia să cerceteze mai îndeamănunt acest caz, cu toate că omul de afaceri suferea de probleme cardiace severe.

Îi sunt alocate câteva zile, investigația urmând a fi efectuată fără a strâni nici un fel de vorbe, fiind în joc reputația de nepătat a politicianului iubit de popor.

Bineînțeles, lucrurile încep să se complice, noi detalii compromițătoare ies la iveală, noi personaje pline de mister își fac apariția, iar comisatul Montalbano se luptă cu toți și cu toate pentru a scoate la iveală adevărul.

Analogia cu apa, ce dă titlul cărții, este un aspect ce conturează întreaga acțiune. Întâmplările nu încetează să se schimbe, astfel că și întreaga situație și investigație își modifică forma, întocmai apei într-un vas.

Mi-a plăcut cartea, a fost o lectură tare ușoară, de citit într-o ședere, două, care nu se diferențiază de un roman polițist tipic.

Stilul lui Camilleri este unul relaxat, poate chiar leneș, astfel că cititorul este înclinat la început să nu se atașaze prea tare de personaje sau ambianță.

Probabil că aș fi preferat mai multă tensiune și situații critice, de aceea cartea este o lectură mai light decât investigațiile înbârligate obișnuite dintr-un roman polițist.

Personajul principal este un bărbat bine făcut, simpatic, carismatic, cu o gură colorată și plin de ironie. Se bazează mult pe propriul simț, care nu îl prea dezamăgește, ceea ce îl face un detectiv apreciat.

Pot să spun că mi-a luat câteva pagini să mă obișnuiesc atât cu stilul dezinvolt al scriitorului, dar și cu Montalbano, dar pe cum înaintam cu lectura, mă atașam tot mai mult de această lume plină de mafie și personaje misterioase.

Mi-au plăcut tare mult și descrierile locurilor siciliene, ceea ce m-a dus cu gândul la mare și concediu.

Recomand cartea cu mult drag, este un roman polițist antrenant, ai cărui acțiune are un fir narativ continuu și liniar, cu personaje captivante și cu o investigație surprinzătoare.

P.S. Cartea poate fi găsită pe site-ul celor de la Nemira, la un preț mai mult decât avantajos de 5 lei, deci nu ratați o întâlnire cu un scriitor mediteranean și un comisar captivant.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s