Nr. 73 din 2020 – Zen în carne și oase, de Nyogen Senzaki și Paul Reps

Zen în carne și oase reprezintă o colecție de povestiri, koan-uri și învățături despre Zen, adunate și traduse de Paul Reps, ca urmare a studiului său asupra operei lui Nyogen Senzaki.

Lectura reprezintă o carte musai de citit pentru toți cei care sunt adepții Zen-ului, dar reprezintă și o lucrare menită să te introducă în studiul celei mai cunoscute secte a budismului.

Zen adevărat se arată în viața de toate zilele, este CONȘTIINȚĂ în acțiune. Mai mult decât o face orice altă stare de conștiință mărginită, Zen ne deschide toate ușile interioare către natura noastră infinită.

Zen în carne și oase reprezintă cea de-a doua carte croită pe acest tipar citită de mine, după Mintea Zen, Mintea Începătorului, în care ne prezentate elementele de bază ale acestei doctrine, de la detaliile posturii, până la însușiri emoționale pe care un om ce practică Zen-ul trebuie să le aibă.

Budismul atrage an de an milioane de practicanți, toți fiind în căutarea răspunsului la întrebarea cine sunt eu?. Zen în carne și oase încearcă să te atragă în această lume fără margini și fără barieri care să îți ofere iluminarea absolută.

Înainte de a vă prezenta cartea în mare, este bine de știut înțelesul cuvântului koan, care semnifică o poveste, un dialog, o întrebare sau o declarație, care este folosită în practica Zen pentru a provoca „marea îndoială” și pentru a testa progresul unui student în practica Zen.

Mai exact, koan este un fel de ghicitoare cu tâlc, folosită de maeștrii Zen pentru a-i pune la încercare pe discipoli, pentru a le studia progresul. Ceea ce este foarte interesant la koan, este faptul că nu are vreo soluție, ci este menit să trezească întrebări mai profunde legate de sinele fiecăruia.

O ceașcă de ceai

Nan-in, un maestru din epoca Meiji (1868-1912), a primit vizita unui oaspete, un profesor universitar interesat de învățătura Zen.

Nan-in a servit ceaiul. A turnat în ceașca musafirului său până ce s-a umplut, continuând totuși să toarne.

Profesorul a privit cum se revarsă ceaiul, până când nu a mai putut răbda:

-E prea plină. N-o să mai încapă nimic în ea!

-Ca și această ceașcă, a zis Nan-in, ești plin de păreri și presupuneri. Cum să-ți pot arăta ce este Zen, dacă nu-ți golești mai întâi ceașca?

Așadar, cartea este împărțită în patru secțiuni:

  1. 101 povestioare Zen – o colectie de anecdote Zen culese de Nyogen Senzaki din sec. XIX – XX și koan-uri scrise în sec. XIII de maestrul japonez Mujū;
  2. Poarta fără de poartă – o celebră culegere de koan-uri realizată în sec. XIII de maestrul chinez Mu-mon;
  3. 10 bivoli – comentariile celebrului maestru Kakuan asupra treptelor de conștientizare parcurse în drumul spre iluminare, pe marginea unor ilustrații foarte vechi, datate din secolul XII.
  4. Centrarea – învățătură străveche de 4.000 de ani din India ce este considerată de unii ca fiind rădăcina filozofiei Zen

Fiecare parte a acestei cărți are menirea de a te pune pe gânduri, trezindu-ți diferite întrebări existențiale. A fost tradusă de Paul Reps în anii 50, Occidentul făcând mare vâlvă în jurul ei.

Mie mi-a plăcut acest volum de mici povestiri, unele fiind mai ușor de interpretat, altele mai greu. Eu nu am studiat foarte mult această doctrină, însă acest lucru nu m-a împiedicat să am o lectură bună, koan-urile și povestirile fiind menite să fie înțelese de majoritatea oamenilor.

Cartea reprezintă un pas esențial în studierea acestei filozofii și o cale temeinică de a surprinde mintea Zen la adevărata sa valoare.

Folosindu-se de umor și situații comice de zi cu zi, lectura scoate la suprafață înțelepciunea simplă, dar profundă, a Zen-ului.

Recomand cartea cu mare drag, este numai bună pentru toți cei interesați de Zen și de învățăturile acestei doctrine, dar și o lectură ce ațâță mintea, punând-o în căutare de răspunsuri profunde.

„Ce este Zen?”

Un răspuns: Inayat Khan spune o poveste indiană despre un pește care s-a dus la împărăteasa peștilor și a întrebat-o: „Tot aud despre mare, dar ce este marea? Unde se află?”

Împărăteasa peștilor i-a explicat: „Trăiești, te miști și ființezi în mare. Marea-i în tine și în afara ta. Ești făcut din mare și vei sfârși în mare. Marea te înconjoară la fel ca și propria ta ființă.”

Cartea se poate găsi în aceste zile la reducere la editura Herald, unde puteți descoperi și alte titluri dintr-o colecție întreagă dedicată Zen-ului.

reps-zen-in-carne-si-oase

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s