Nr. 76 din 2020 – Memorii, de William Butler Yeats

William Butler Yeats este o figură culturală foarte importantă a Irlandei și a Angliei a secolului trecut.

Memorii reprezintă un șir de relatări autobiografice ale poetului, care în 1923 a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Poeziile lui sunt foarte apreciate și astăzi, având o influență realistică și mitică deopotrivă. Însă, prin intermediul lecturii de față, descoperim un Yeats preocupat de politică, ocultism și misticism.

Deținea un glob de cristal, prin care putea vedea anumite viziuni, fiind adeptul unui creștinism ocultist, care credea în puterea vindecării supranaturale, prin intermediul unor obiecte neobișnuite sau a puterii minții.

Yeats s-a născut într-o familie săracă, condiție ce l-a urmărit mulți ani în perioada adultă.

Indiferent cât de bogat aș fi devenit, eram convins că voi mânca puțină carne și voi purta haine învechite. Dintr-o neghiobie a tinereții, alesesem sărăcia dinadins.

Pe parcursul celor aproximativ 200 de pagini, putem urmări poetul în propria-i minte, alături de gânduri lăuntrice, care în repetate rânduri au dat spre intimități personale și amoroase.

Nu a fost împlinit pe planul dragostei, fiind îndrăgostit de o femeie ce nu l-a vrut. Nici viața sa intimiă, alături de diferite doamne dubioase nu i-a adus mari satisfacții, fiind tot mereu măcinat de reușitele sale în pat.

S-a implicat mult în ceea ce el descria ca spiritualizarea imaginației irlandeze, venind tot mereu cu idei și proiecte noi. Conducea organizații menite să aducă spiritul irlandez pe culmi înalte, dar de multe ori se vedea nevoit să se confrunte cu obstacole politice.

Tot în carte asistăm la procesul anevoios de fondare a Teatrului Abbey din Dublin, în care Yeats a fost foarte implicat și care s-a dovedit a fi unul dintre cele mai faimoase și cunoscute teatre din lume, devenind o clădire fundamentală a istoriei Iralndei.

Lecturarea cărții a mers tare repede, eu am parcurs-o în două șederi, fiind tare entuzismată să îl rescopăr puțin mai mult pe acest faimos poet.

E drept că mă așteptam la o altfel de lectură, una în care să se detalieze procedeele sale de scris, să ne prezinte de unde își ia inspirația și cum își modelează ideile, însă, am dat peste o carte ce s-a axat pe influențele sale spirituale și mistice.

Memorii este disponibilă pe site-ul celor de la Editura Herald, care vă așteaptă cu o sumedenie de titluri biografice sau autobiografice ale celor mai imporante personalități internaționale.

Eu recomand cartea celor ce vor să înțeleagă opera lui Yeats mai în detaliu sau celor care sunt curioși de procedeele prin care a trecut poetul pentru a îmbunătății valoarea culturii irlandeze.

Căutam pasiunea, mai presus de toate pasiunea religioasă, ca pe cel mai de preț bun al vieții și nutream în permanență speranța secretă a unei initieri misterioase.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s