Suspans și răsturnări de situație în Reziliență de Bogdan Hrib

Reziliență reprezintă cel de-al șaselea volum din seria Stelian Munteanu, atent gândită și scrisă de Bogdan Hrib.

Cred că am mai spus-o și în trecut, dar nu mă supăr să o repet: Stelian Munteanu este unul dintre cele mai memorabile și caristmatice personaje ale literaurii românești. Felul lui degajat de a privi lucrurile, cât și grija pe care o poartă celor dragi îl fac să aibă mare priză la public, care vrea cât mai multe aventuri cu fostul jurnalist, actual editor de carte al editurii Trident.

Aceasta este a patra carte din serie pe care o citesc, după Filieră grecească, Blestemul manuscrisului și Somalia, mon amour, urmând ca în viitorul cât mai apropiat (sper eu) să citesc și volumele IV și V, respectiv Ucideți generalul și Patimile doamnei ministru.

Din aceste volume menționate mai sus, cred că Reziliență mi-a plăcut cel mai mult, fiind un amestec bine dozat de personaje noi și vechi, politică, iubire și situații critică.

Ana Coman, fiica unui important și avut om politic din București este găsită moartă pe plajele răcăroase din Anglia. Decesul fetei este imediat clasat ca sinucidere, cu toate că nu toate datele se leagă foarte bine.

Pentru a investiga cazul în mod neoficial, tatăl fetei, Pavel Coman, îl angajează pe Stelian, căruia îi dă și un ajutor, Jack King, care îl va urmări peste tot, cu sau fără voia acestuia.

Ei și dacă acest caz sună destul de obișnuit pentru un roman polițist, în scenă intră și implicații geopolitice, care au ramificații mult mai adânci decât s-ar crede la început.

Pe tot parcursul evenimentelor, care escaladează într-un ritm alert, Stelian este ajutat de bunul său prieten din poliție, Tony Demetriade și mult mai tânara sa iubită, Anabella Păduraru.

Viața personală a lui Stelian este pe roze, cum s-ar spune, fiind căsătorit cu Sofia Matei, cea pe care a salvat-o în Somalia, mon amour. Cei doi își trăiesc iubirea pe fugite, Sofia lucrând în Londra, iar Stelian în București.

Zborurile de o zi sau două ale lui Stelian pentru a-și ține iubita soție în brațe îi aduc un plus de sensibilitate și umanitate, ceea ce îi întărește colorata descriere.

Cartea excelează mai mult ca un thriller politic, decât ca o lectură polițistă clasică. Avem parte de elemente antrenante ale unei anchete ce se adâncește cu fiecare personaj nou.

Intriga este susținută de o sumedenie de personaje, multe dintre ele fiind recurente în cadrul acestei serii, și de relațiile dintre ele.

Elementul politic este prezent încă de la începutul lecturii, atunci când România deține șefia conducerii UE, culminând cu un final ce se pictează pe fondul comemorării unui an de la mitingul diasporei de pe 10 august 2018.

Așa cum ne-a obișnuit seria Stelian Munteanu, nu lipsesc conspirațiile internaționale, care sunt pe punctul de a erupe și de a distruge echilibrul european.

Cea de-a doua parte este mai lentă, își pierde puțin din intensitate, dar este nuanțată de elemetele geopolitice care își au rădăcinile în Polonia.

Mi-a plăcut cartea tare mult, a avut viteză și suspans, un Stelian Munteanu mai fericit și mai împlinit, multă adrenalină și răsturnări de situație.

Recomand cartea cu mare, cât și toată seria de altfel, fiind ceva revigorant pe piața de carte românească, Bogdan Hrib deținând rețeta unui roman polițist captivant.

Pe site-ul editurii Tritonic o puteți găsi la un preț foarte bun, alături de multe alte lecturi mystery & thriller, romance sau alte genuri literare.

Reziliență face tare din primul blog tour românesc la care participă 15 bloggeri români care îi vor dedica câte o recenzie pe blogurile personale. Pentru mine a fost o onoare să fiu invitată să particip, iar acum vă poftesc să îi dați o șansă cărții, cât și recenziilor acesteia.

95627701_3053399251369640_2198897408715259904_o

Publicitate

Un gând despre “Suspans și răsturnări de situație în Reziliență de Bogdan Hrib

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s