Povestea unui criminal șarmant în „Dexter. Vise întunecate” de Jeff Lindsay

Dexter. Vise întunecate reprezintă prima carte din seria Dexter scrisă de americanul Jeff Lindsay.

Eu am făcut cunoștință cu șarmanul Dexter Morgan la începutul acestui an, atunci când am zis să încerc show-ul omonim de mare succes. M-am îndrăgostit iremediabil atât de Dexter, cât și de toată echipa poliției din Miami, care sunt mereu în căutarea unui cirminal în serie.

Până la începutul lunii iunie am terminat primele cinci sezoane și la viteza cu care le-am devorat, probabil că restul de trei sezoane le voi viziona până la sfârșitul verii.

Dar, am dorit ca doza de suspans și mister oferită de show să fie întărită și de cărțile ce stau la baza seriei televizate, așa că am citit primul volum din seria de opt romane ce îl au în prim plan pe Dexter.

Din păcate, cartea nu s-a ridicat nici măcar la jumătatea standardului show-ului, fiind parcă două povești diferite.

În Dexter. Vise întunecate facem cunoștință cu un bărbat chipeș, manierat, care este amabil cu toată lumea și care lucrează ca specialist în analiza petelor de sânge la poliția din Miami.

Dacă în marea majoritate a timpului este bărbatul perfect, noaptea se transformă în Pasajerul Întunecat, un alter ego al său menit să curețe lumea de criminali, potolindu-și astfel setea proprie de a ucide.

Dexter urmează cu sfințenie codul dat de tatăl său adoptiv, Harry, care i-a astâmpărat apucăturile barbare și le-a modelat în așa fel încât să ajute societatea.

Practic Dexter este un justițiar nocturn, care își împarte corpul cu un om al legii ce de asemenea pedepsește oamenii răi. Dacă în timpul zilei bagă criminali la închisoare, în timpul nopții îi ucide cu propriile mâine.

În primele pagini ale cărții îl vedem pe Dexter urmărind un preot pedofil, acesta fiind un început mai mult decât palpitant ce setează tonul pentru o lectură misterioasă și captivantă.

Pe parcursul lecturii facem cunoștință și cu celelalte personaje, printre care se numără Deborah Morgan, sora vitregă a acestuia, ofițer la poliția din Miami, cât și colegii de lucru ai fraților Morgan.

Poliția din Miami se confruntă cu un caz înspăimântător: un ucigaș elimină prostituate și nu numai, secându-le sângele, prezentându-le corpurile uscate în public.

Mi-a plăcut tare mult povestea primului volum din serie, fiind ceva șocant, menit să atragă cititorul în lumea lui Dexter, de care nu ai cum să te dezlipești pâna la final.

Spre deosebire de show, unde personajele au o anumită structură, cartea mi s-a părut mai slăbuță, unde chiar și lui Dexter îi lipseau anumite trăsături fundamentale.

Am parcurs cartea tare repede și cu toate că în mare știam ce o să se întâmple, tot așteptam cu sufletul la gură momentele critice.

Recomand cartea înaintea serialului, cu toate că nu îi văd rostul, mai ales pentru că producția televizată ar trebui savurată fără incursiunile produse de cartea mediocră. Michael C. Hall este magistral în rolul lui Dexter Morgan, care cu ajutorul unei echipe geniale reușesc să aducă în fața spectatorilor o poveste antrenantă, plină de suspans, umor, dramă și personaje memorabile.

Publicitate

Un gând despre “Povestea unui criminal șarmant în „Dexter. Vise întunecate” de Jeff Lindsay

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s