Fabian Risk și 4 cazuri șocante în Motivul X de Stefan Ahnhem

Motivul X  reprezintă cel de-al patrulea volum din seria Fabian Risk, scrisă de suedezul Stefan Ahnhem.

Trebuie să recunosc că m-a prins seria Fabian Risk încă de la început, atunci când în Victimă fără chip am făcut cunoștință cu poliția Suediei și cu orașul Helsingborg, care pare să se confrunte cu mulți criminali și delicvenți.

Al nouălea mormânt a fost o lectură mediocră, pe când Minus optsprezece grade m-a reintrodus într-o lume violentă și periculoasă. Acum, Motivul X m-a lăsat confuză în așteptarea următorului volum din serie.

Romanul începe la vreo lună de zile de la sfârșitul volumul trei, atunci când Matilda, fiica lui Fabian, a fost împușcată și rănită grav. Aceasta este nevoită să stea la terapie intensivă, fiind atent supravegheată de familie.

Ceea ce dă tonul romanului este descoperirea macabră a unui băiețel refugiat din Siria care este găsit mutilat într-o mașină de spălat. Rasismul și xenofobia intră în discuție, făcând investigația să ia proporții uriașe.

O altă victimă a romanului este o tânără care se trezește în propriul apartament cu bretonul tăiat și deși raportează incidentul poliției, aceștia nu iau nici un fel de măsuri.

Cartea mai urmează și un al treilea fir narativ, unde un bărbat este înjunghiat într-un supermarket, fără nici un fel de motiv sau pistă.

Pe lângă toate acestea, Fabian încearcă să urmărească rămășițele unui fost coleg din poliție, Hugo Elvin, care s-a sinucis în cartea Minus oprsprezece grade. Acesta desfășura propria anchetă ce îl suspecta pe unul dintre colegii lor din poliție de fapte necuviincioase.

Este incredibil cât de multe crime odioase se pot petrece în lume, faptele prezentate fiind inspirate de viața reală.

Dunja Hougaard, un personaj important al celorlalte volume din serie este incognito în acest roman, astfel că Fabian este însoțit de Astrid Tuvesson, Lilja și Klippan pentru a ancheta cazurile neobișnuite.

Mi-a plăcut cartea, am devorat-o în două zile, dar mi s-a părut mult prea complicată. Au existat mult prea multe fire narative și cazuri șocante, astfel că lecturarea a decurs puțin anevoi, tot mereu fiind nevoită să mă concentrez extra pentru a putea să îmi dau seama despre cine sau ce caz e vorba.

Preferam o singă pistă, poate chiar cea rasială, dezvoltată mai mult, decât patru anchete individuale, detalii încâlcite și răsucite care în final aduc cititorul în ceață.

Fără să dau prea multe din casă, vă spun că acum sunt în așteptarea următorului volum, Stefan Ahnhem lăsându-și anumite cazuri deschise.

Motivul X s-a axat mult și pe partea familială a lui Fabian, care se confruntă cu o soție rece, o fiică în covalescență și un fiu problematic. Acest este nevoit să își rezolve problemele de acasă, dar este presat și de anchetele ce necesită rezolvare.

Cred că se poate observa o evoluție a personajului principal, lucru bun în orice serie. Fabian vrea să își protejeze familia, dar și să respecte legea, așa că în acest roman îl vom vedea disperat să își salveze fiul care pare să fi alunecat pe o pantă descendentă.

Vă recomand cartea, cât și toată seria, Stefan Ahnhem făcându-și un nume din ce în ce mai mare printre adepții genului thriller.

P.S. Îi mulțumesc Cristinei (@mafioata_citesc_in_halat pe IG) pentru oportunitatea de a citit cartea 😀 #bibliotecaamenitelor

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s