„Singura pregătire potrivită pentru ziua de mâine este folosirea cu înțelepciune a celei de astăzi” – Ziua de astăzi contează, de John C. Maxwell

Ziua de astăzi contează: 12 practici zilnice care îți garantează succesul este o carte de dezvoltare personală menită să te ajute să trăiești mai bine, scrisă de John C. Maxwell.

Am observat că de un timp încoace îmi place să citesc pe lângă ficțiune generală și o carte de non ficțiune, pe care de obicei o savurez pe parcursul a mai multor zile, luând notițe și încercând să și aplic ceea ce citesc în propria viață.

La fel s-a întâmplat și cu cartea lui Maxwell, pe care am citit-o în aproximativ 10 zile, sublinind pasaje și gândindu-mă cum aș putea să pun în aplicare sfaturile date de scriitorul american.

Ziua de astăzi contează vorbește despre valorile fundamentalepe care dacă fiecare în parte le-ar respecta, toți am fi mai fericiți și mai eficienți în treburile de zi cu zi.

Singura pregătire potrivită pentru ziua de mâine este folosirea cu înțelepciune a celei de astăzi.

Maxwell înșiruie 12 valori fundamentale, fiecăruia dedicându-i un capitol separat pentru a le dezvolta mai bine.

„Duzina Zilnică” se contituie din:

 • Atitudine: Alege și manifestă atitudinea corectă zilnic
 • Priorități: Stabileste-ți prioritățile și acționează ținând cont de ele zilnic
 • Sănătate: Cunoaște-ți și urmează-ți regulile de sănătate zilnic
 • Familie: Comunică cu familia și arată-ți afecțiunea pentru ea zilnic
 • Gândire: Exersează și dezvoltă o gândire sănătoasă zilnic
 • Angajament: Ia angajamente potrivite și respectă-le zilnic
 • Bani: Câștigă bani și administreaz-i corespunzător zilnic
 • Credință: Aprofundează-ți și manifestă-ți credința zilnic
 • Relații: Inițiază și investește în relații trainice zilnic
 • Generozitate: Planifică și demonstrează generozitate zilnic
 • Valori: Adoptă și pune în practică valori importante zilnic
 • Dezvoltare: Caută să devii mai bun și să trăiești în consecință zilnic

Dacă privești mai bine lista, cred că poți să observi un element ce se repetă în fiecare valoare, și anume consecvența utilizării cuvântului „zilnic”.

Secretul succesului tău este determinat de agenda ta zilnică. Dacă iei câteva decizii-cheie și apoi le respecți ca la carte conform agendei tale zilnice, vei reuși.

Și doar pentru că faci un lucru zilnic nu înseamnă că îl faci bine sau că îți va aduce un beneficiu. Trebuie să îți dai silința să îl faci bine și să nu neglijezi alte valori ce pe termen lung ar putea cauza stricături persoanei tale.

După părerea mea, e nevoie de două ingrediente pentru a transforma fiecare zi într-o capodoperă: de dicizii și de disciplină.

În primul rând, trebuie să îți faci propria listă cu valori, să le îmbunătățești pe cele cu care te descurci, dar și să lucrezi la cele la care ai lagune.

Trebuie să începi cu pași micuți, căci numai așa vei avea randament și nu vei simți nevoia să renunți la fiecare obstacol cât de mic. Dar cel mai imporant este să începi și să ai o atitudine pozitivă.

Mi-a plăcut cartea, este scrisă pe un limbaj mai mult decât accesibil, care se mulează pe tiparele omului obișnuit, dar și pe cele ale unui om de afaceri sau antreprenor.

Umorul este unul autentic, prezentând ideile într-un ton informal, ca și cum un prieten ți-ar da câteva sfaturi. Toate capitole au câte o întâmplare adevărată din care poți învața, plus că Maxwell se folosește și de propriile anecdote pentru a-și face punctul de vedere înțeles.

Cartea oferă alternative și remedii pentru anumite stiluri de viață sau decizii ce ne afectează viața în mod direct, cum ar fi punerea familiei pe primul loc sau îndemnarea de a-ți pune sănătatea înaintea succesului.

Lectura este una relaxantă, ce abundă în citate motivaționale ce te pregătesc pentru saltul într-o versiune a ta mai bună.

Problema pe care o au majoritatea oamenilor este că își doresc ca lucrurile să rămână neschimbate și, în același timp, să devină mai bune. Bineînțeles că așa ceva e imposibil. Dacă vrei într-adevăr să te dezvolți, atunci asumă-ți angajamentul nu doar de a accepta schimbarea, ci și de a o căuta.

Bineînțeles că sfaturile din această carte se aplică diferit pentru fiecare persoană, așa că poate nu toate ideile sunt accesibile tuturor, dar toate promovează o bună-stare lăuntrică menită să te ajute să trăiești mai sănătos și mai fericit.

Concentrare, stabilitate, perseverență, împăcare, însemnătate, potențial, acestea sunt câteva beneficii ale respectării „Duzinei Zilnice”, dar care vin ca recompense doar dacă muncești zilnic pentru ele. 

După lecturarea acestei cărți mi-am dat seama că am o listă de făcut în care să îmi prioritez ideile și aspirațiile, dar și să încep să lucrez mai mult pe partea cu dezvoltarea personală pentru că viața merită trăită bine și la întreg potențialul dorit.

Eu vă recomand cu mare drag cartea, aceasta putând fi găsită pe site-ul celor de la ACT și Politon atât în format fizic, cât și ebook sau audio book.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s