Sigmund Freud este una dintre cele mai marcante figuri ale secolului trecut, cunoscut de o lume întreagă ca „părintele psihanalizei”.
Viata mea si psihanaliza este o carte scrisă de Freud și apărută în 1925, în care psihoanalistul își descrie propria viață, cât și metodele și procedeele sale cunoscute.
Cartea poartă amprenta nonșalantă a austriacului, care folosește un stil convingător, direct, sincer, dar și prietenesc în a-și exprima gândurile.
Freud s-a apucat să-și scrie memoriile atunci când a fost diagnosticat de cancer la maxilar, boală ce a mai dus-o mulți ani de atunci, acesta stingându-se din viață în 1939, atunci când se pare că l-a rugat pe doctorul său să îl eutanasieze injectându-i o doză puternică de morfină.
Așadar, Freud a fost un personaj caristmatic, foarte inteligent și un explorator al minții umane.
Cartea se împarte în două componente: Viața mea și psihanaliza și Despre istoria mișcării psihanalitice.
Prima parte începe cu relatările legate de viața sa, locul unde s-a născut, câteva detalii despre educația primită, informații generale despre persoana sa, urmând ca următoarele capitole să intre în pâine volumui: descoperirile sale în domeniul psihologiei.
Freud este răspunzător pentru crearea unui fenomen des întâlnit în ziua de azi: refularea emoțiilor.
Am denumit acest proces refulare; el constituia o noutate, căci nimic asemănător nu fusese descoperit până acum în viața psihică. Era evident că refularea reprezenta un mecanism primitiv de apărare, comparabil cu o tentativă de fugă de la locul faptei, un precursor al soluționării normale ulterioare prin apelul la judecată.
Datorită experimentelor lui Freud, oamenii de știință au putut să ajute oamenii să se conecteze mai bine la rădăcina conflictelor și supărărilor lor, ceea ce duce inevitabil la o descătușare emoțională.
Sarcina terapeutului trebuia acum să îmbrățișeze alte medote, scopul său nu mai era „abreacția” afectului angajat pe o cale falsă, ci descoperirea refulărilor și înlocuirea lor prin acte de judecată, care puteau consta în acceptarea sau condamnarea a ceea ce fusese respins altădată. Am ținut cont de noua stare de fapt și am denumit această metodă de investigare și de vindecare nu catharsis, ci psihanaliză.
Tot legat de refularea emoțiilor este legat și fenomenul viselor, care conform studiului lui Freud, reprezintă o exteriorizare a dorințelor ascunse ale sinelui.
Visul interpretat reprezintă deci, pe de o parte, înfăptuirea unei dorințe răfulate, iar pe de altă parte, el poate continua activitatea mentală preconștientă din timpul zilei, încărcându-se cu conținuturile cele mai diverse, exprimând astfel un proiect, un avertisment, o reflecție sau, din nou, înfăptuirea unei dorințe. Psihanalistul se slujește de ambele variante, pentru a afla – în cazul pacientului – atât despre procesele conștiente, cât și despre cele inconștiente.
Interpretarea viselor a fost un domeniu mult studiat de Freud, care a fost și primul rezultat al inovației sale tehnice, ceea ce a adus la mari descoperiri în istoria psihologiei.
Așa cum ne spune chiar austriactul însuși în cea de-a doua parte a cărții, realizările sale au schimbat felul în care ne privim pe noi înșine, și mai ales cum ne raportăm la probleme psihice ale fiecărui individ în parte.
Printre alte teorii care, datorită lucrărilor mele, s-au adăugat precedeului cathartic, transformându-l în psihanaliză, voi menționa: teoria refulării și a rezistenței, concepția asupra sexualătății infantile, interpretarea viselor și utilizarea analizei pentru cunoaștelor inconștientului.
Partea secundă a cărții se bazează mult pe accentuarea propriei munci, pe elaborarea detaliilor legate de instaurarea conceptelor sale în lumea largă, dar și multe informații despre relațiile nu tocmai cordiale cu mulți colegi de breaslă, printre care s-a numărat și Carl Gustav Jung, fondatorul psihologiei analitice.
Volumul este un prilej accesibil tuturor de a afla detalii surprinzătoare despre procedeele ce ne-au schimbat percepția asupra minții umane, atât din punct de vedere al limbajului, cât și al lungimii cărții.
Eu recomand cartea cu mare drag, este o lectură științifică, dar și un jurnal de memorii sincere al unei minți luminate ale secolului trecut.
Cartea poate fi găsită pe site-ul editurii Herald, alături de alte biografii și autobiografii ale celor mai mari personalități ale lumii.
Psihanaliza este creația mea; vreme de zece ani m-am ocupat singur de acest domeniu. Cred că și astăzi, când nu mai sunt singurul psihanalist pe pământ, nimeni nu înțelege mai bine decât mine ce este psihanaliza.
În încheiere vă recomand și un mic clip realizat despre Freud, în care se vorbește despre aportul său adus lumii întregi.