Intrigi amoroase ale secolului XIX în „Emma” de Jane Austen

Emma este un roman despre iubire, prietenie și relațiile sociale din secolul XIX scris de Jane Austen.

Au trecut ceva ani de la ultima lectură de la Jane Austen, așa că am profitat de provocarea fetelor de la @redescoperaunclasic și m-am alăturat cărții lunii iunie, Emma.

Cu toate că inițial crezusem că am citit cartea, se parte că am confundat-o cu Rațiune și simțire 😅, deci a fost ocazia perfectă să o descopăr pe Emma Woodhouse, eroina omonimă a romanului.

Cartea urmărește povestea Emmei, o tânără de 21 de ani, care contrar altor romane de la Austen, nu suferă de lipsuri materiale, viața ei nefiind la mâna căsătoriei cu un bărbat înstărit.

Emma Woodhouse, frumoasă, deșteaptă, bogată, cu un cămin minunat și o fire veselă, părea să facă parte dintre aleșii sorții. Trecuseră douăzeci și unu de ani de când era pe lume și puține lucruri o mâhniseră sau îi răniseră mândria. Era cea mai mică dintre cele două fiice ale unui tată iubitor, care le răsfățase mult, și, ca urmare a căsătoriei surorii ei, devenise stăpâna casei la o vârstă destul de fragedă.

Așa arată primele propoziții ale romanului, care de la început ne portretizează un personaj avut, cu o minte ascuțită, răsfățat și probabil că și cu nasul pe sus.

Din pură copilărie, Emma anunță pe toată lumea că nu vrea să se căsătorească, dar asta nu o împiedică să își dea cu părerea despre orice relație și chiar să joace rolul de cupidon printre prietenii și cunoștiințele sale.

Ca orice tânără bogată din acele vremuri, Emma își ia responsabilitatea de a avea grijă de o orfană de vreo 17 ani, pe numele de Harriet Smith, care va juca rolul de marionetă pentru toate mofturile domnișoarea Woodhouse.

Aceasta profită de naivitatea lui Harriet pentru a o modela după bunul ei plac, ba chiar o sfătuiește să refuze cererea în căsătorie a unui bărbat muncitor, fermierul Mr. Milton.

Toate acestea au loc după ce prietena ei de-o viață și guvernantă, Miss Taylor, s-a măritat cu Mr. Weston, așa că Emma nu mai are cu cine să își petreacă timpul.

Firea omului e într-atât de aplecată spre aceia care se află într-o situație neobișnuită, încât despre o tânără persoană care se căsătorește sau moare se vorbește, ci siguranță, numai de bine.

Bineînțeles că din lectură nu lipsește elementul intrigii, Emma aruncându-se în situații amuzante sau penibile cu fiecare ocazie dată.

Mi-a plăcut cartea, am parcurs-o în două zile, chiar uitasem de lumea perfidă a clasei superioare din secolul XIX. Jane Austen reușește să transpună cititorul în vremuri de mult uitate, unde un zâmbet însemna dragoste sau o strângere de mâini o logodnă.

Nu vreau să vorbesc prea mult despre carte, cred că lecturile lui Jane Austen sunt arhi discutate și argumentate, dar vă spun că merită citită, este o autoare bună, ce descrie viața și relațiile cu rafinament și iscusință.

Publicitate

Un gând despre “Intrigi amoroase ale secolului XIX în „Emma” de Jane Austen

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s